Доступність посилання

ТОП новини

Корнієнко про виключення Шевченка зі «Слуги народу»: рішення давно стояло на голосуванні


«Частина колег вагались. Останні події, мабуть, пришвидшили визначення колег», – Корнієнко
«Частина колег вагались. Останні події, мабуть, пришвидшили визначення колег», – Корнієнко

Депутата Євгенія Шевченка виключили з фракції «Слуга народу» після того, як він підтримав дії режиму Олександра Лукашенка щодо затримання ексредактора опозиційного Telegram-каналу Романа Протасевича після примусової посадки літака авіакомпанії Ryanair у Білорусі.

«Це рішення давно стояло на голосуванні, ще після ситуації із візитом (до Білорусі – ред.). Частина колег вагались. Останні події, мабуть, пришвидшили визначення колег. Розмови були завжди, в нього своя позиція, теж була завжди», – прокоментував Радіо Свобода голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Рішення буде оголошено у Верховній Раді на наступному пленарному тижні, додав Корнієнко.

Євгеній Шевченко прокоментував своє виключення у фейсбуці.

«Нарешті мене виключили з фракції «Слуга народу». Ми підемо своїм шляхом», – написав він.

Після затримання білоруською владою Протасевича, Шевченко висловив підтримку білоруському режиму.

Спершу він оприлюднив спільне з Лукашенком фото і підписав його «Бацька вам не Янукович!» А потім опублікував ще один пост про те, як підтримує дії Лукашенка.

МЗС України у той час публічно заявило позицію держави: затримання журналіста Романа Протасевича є «черговою атакою на свободу слова з боку білоруської влади» і вимагає звільнення затриманого.

23 травня у столиці Білорусі Мінську приземлився літак авіакомпанії Ryanair, який летів із Афін до Вільнюса, через повідомлення про бомбу на борту. До летовища прибула саперна служба, однак вибухових пристроїв не виявила.

За повідомленнями, літак був майже біля кордону з Литвою, коли розвернувся і попрямував до Мінська. За розпорядженням Олександра Лукашенка для його супроводу в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Після приземлення білоруські поліцейські затримали опозиційного журналіста та блогера Романа Протасевича, який був на борту, а також його дівчину.

Ryanair повідомила, що рейс благополучно прибув до Вільнюса 23 травня після затримки в Мінську на кілька годин.

Роман Протасевич – відомий білоруський журналіст і блогер, автор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Він раніше залишив Білорусь через імовірність політичного переслідування з боку спецслужб. Протасевич працював головним редактором телеграм-каналу NEXTA, потім пішов із редакції та доєднався до каналу «Білорусь головного мозку», створеного нині ув’язненим Ігорем Лосіком.

Позиція ЄС та США одностайна: дії Лукашенка засуджують та вимагають негайно відпустити опозиційонера.

Європейський союз заявив 24 травня, що літак авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська через дії білоруського військового літака.

XS
SM
MD
LG