Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада стверджує: бойовики висунули неприйнятні умови для відкриття КПВВ із боку ОРДЛО


З 10 червня українські бойовики блокують перетин громадянами лінії розмежування у «Станиці Луганській» та «Мар’їнці»
З 10 червня українські бойовики блокують перетин громадянами лінії розмежування у «Станиці Луганській» та «Мар’їнці»

Бойовики підтримуваних Росією угруповань «ДНР» і «ЛНР» висунули неприйнятні умови для відкриття з боку окупованих територій пунктів в’їзду-виїзду на лінії зіткнення на Донбасі, повідомила пресслужба Міністерства реінтеграції тимчасово окупованих територій.

«Після вкрай негативної реакції громадян на блокування руху через КПВВ, підконтрольна РФ окупаційна «влада» висунула абсолютно неприйнятні умови: заявила про готовність випускати людей на вільну частину Донбасу, але впускати назад на ТОТ ДЛО тільки за попередньо узгодженими списками з подальшою самоізоляцією або обсервацією. «Очільниками» окупаційних адміністрацій було повністю проігноровано такий факт: тільки громадян, які очікують можливості отримати пенсії і соціальні виплати, що протягом усього карантину накопичуються на банківських картках на підконтрольній Уряду України території, нараховується понад 280 тисяч. Формування і узгодження списків на таку кількість людей є абсолютно недоцільним», – заявили в міністерстві.

У відомстві припустили, що таким чином бойовики не бажають випускати з окупованих територій дітей, які збираються вступати в українські виші.

З першого дня часткового відновлення руху через КПВВ на Донбасі 10 червня українські прикордонники заявляють, що бойовики блокують перетин громадянами лінії розмежування у «Станиці Луганській» та «Мар’їнці».

Водночас бойовики на сайтах угруповань «ЛНР та «ДНР» заявили, що «ситуація з поширенням коронавірусної інфекції може вийти з-під контролю в разі відновлення зараз роботи пропускних пунктів на Донбасі». Сепаратисти кажуть, що КПВВ «Станиця Луганська» та «Мар’їнка» українська влада відкрила в односторонньому порядку, і назвали це «провокацією».

В Офісі українського омбудсмена засудили зрив бойовиками пропуску громадян через лінію зіткнення і закликали міжнародні гуманітарні організації, які мають доступ до окупованих територій, звернути увагу на ситуацію.

Раніше стало відомо, що з 10 червня на КПВВ «Станиця Луганська» та «Мар’їнка» з частково відновлюється пропуск громадян – щоденно з 11:00 до 14:00.

З 22 березня через карантинні заходи рух на КПВВ був обмежений.

У Донецькій області діючими є чотири автомобільні пункти пропуску – «Майорськ», «Мар’їнка», «Новотроїцьке» та «Гнутове». Також на лінії розмежування діє лише один КПВВ у Луганській області – «Станиця Луганська», і він є пішохідним.

XS
SM
MD
LG