Доступність посилання

ТОП новини

Запобіжний захід сьогодні оберуть для половини затриманих українських моряків – російський омбудсмен


Захоплені українські кораблі в порту Керчі в анексованому Криму, 25 листопада 2018 року
Захоплені українські кораблі в порту Керчі в анексованому Криму, 25 листопада 2018 року

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя 27 листопада обере запобіжний захід тільки для половини затриманих російською ФСБ українських моряків, повідомляє кореспондент проекту Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на призначену Москвою уповноважену з прав людини в анексованому Криму Людмилу Лубіну.

«10-12 осіб. Точно не знаю», – зазначила вона і додала, що запобіжний захід обирають протягом трьох діб, тому друга половина справ буде розглянута найближчим часом. Точної дати Лубіна не навела.

Раніше повідомлялося, що кримчани збираються біля будівлі Київського районного суду в Сімферополі, щоб підтримати затриманих українських моряків, яким обиратимуть запобіжний захід.

Вранці 27 листопада стало відомо, що захищати українських моряків будуть восьмеро кримських адвокатів.

Захоплені Росією українські кораблі тримають у Керченському порту – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Російські морські прикордонники і сили спецпризначення 25 листопада здійснили напад на три українські кораблі, коли ті поверталися після невдалої спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море. При цьому, за даними української сторони, напад відбувся поза 12-мильними межами вод навколо окупованого Криму, на які Росія претендує як на «свої територіальні». Перед тим Росія фізично перекрила Керченську протоку для всього судноплавства, поставивши поперек неї цивільне судно. А ще вранці, коли українські кораблі підходили до протоки, російський прикордонний корабель таранив український буксир. Росія також звинувачувала українські кораблі в «порушенні її кордонів».

Унаслідок нападу два українські кораблі були пошкоджені, всі три захоплені силою з застосуванням зброї, шість українських моряків поранені (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала) і затримані. В Україні нагадували, що такі дії, відповідно до норм міжнародного права, становлять акт агресії.

Країни Заходу засудили дії Росії.

26 листопада після подій у Керченській протоці Верховна Рада ухвалила запровадження з 28 листопада воєнного стану у низці областей України.

XS
SM
MD
LG