Доступність посилання

ТОП новини

З осені повернемося до спроб організувати саміт «нормандської четвірки» – Кулеба


«Нормандський формат», за словами голови МЗС, потребує нового імпульсу
«Нормандський формат», за словами голови МЗС, потребує нового імпульсу

Україна з осені повернеться до спроб організувати саміт «нормандської четвірки», заявив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Це є ключове завдання. Але тут, очевидно, треба буде чекати обрання нового німецького уряду і нового канцлера. Це завдання №1. Якщо саміт «нормандський» не спрацьовує, тоді треба шукати можливість двостороннього саміту. Це теж ті варіації, які є в розпорядженні дипломатії», – заявив Кулеба.

На запитання про те, чи можна очікувати найближчим часом переговорів Володимира Зеленського і Володимира Путіна, міністр заявив, що українська сторона зацікавлена в цій розмові, але поки що не бачить «готовності з російського боку до проведення цієї зустрічі».

«Нормандський формат», за словами голови МЗС, потребує нового імпульсу.

«Тобто те, як він працює зараз, він здатен утримувати ситуацію більш-менш в тому стані, в якому вона перебуває. Але Україні цього замало. Нам потрібно рухатися вперед – припинити обстріли, загибель українських військових і цивільних громадян, деокупувати наші території, змусити Росію вийти з Донбасу. Все це можна робити в «нормандському форматі», але потрібен інший рівень активності і отих самих славнозвісних комбінацій, до яких ми з вами вже зверталися», – заявив Кулеба.

Востаннє лідери «нормандської четвірки» – керівники України, Німеччини, Франції і Росії – проводили зустріч 9 грудня 2019 року в Парижі.

Відтоді через коронавірусну пандемію контакти перейшли в онлайн-режим, але Росія відмовляється від проведення нового саміту навіть таким чином. Тим часом у «нормандському» форматі час від часу відбуваються тільки зустрічі політичних радників керівників, але через позицію Росії вони теж практично не дають конкретних результатів.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG