Доступність посилання

ТОП новини

Китай до деталей контролює життя представників етнічних меншин у таборах – розслідування


За даними журналістів, поліція використовує збір даних та штучний інтелект, щоб обирати, кого затримати та відправити до таборів перевиховання
За даними журналістів, поліція використовує збір даних та штучний інтелект, щоб обирати, кого затримати та відправити до таборів перевиховання

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив витік інформації про те, як китайська влада контролює життя до 3 мільйонів людей, яких утримують у масових таборах у провінції Сіньцзян.

ICIJ назвав масив оприлюднених 24 листопада даних «Китайськими телеграмами». За твердженням журналістів, він розкриває механізм, за яким працює «Орвелівська система масового спостереження та «превентивної поліцейської діяльності» у переважно мусульманському регіоні.

Серед оприлюднених даних – інструкція, схвалена головою служби безпеки Сіньцзяну, населеному уйгурами та іншими етнічними меншинами, в 2017 році. Цей документ регулює все, від частоти стрижок до часу, коли двері в таборах мають зачинятися та відчинятися.

Також, за даними журналістів, поліція використовує збір даних та штучний інтелект, щоб обирати, кого затримати та відправити до табору.

Читайте також: Світовий банк скорочує допомогу Сіньцзяну через політику Китаю в цьому регіоні​

Пекін виправдовує використання таборів для інтернованих тим, що там надають утримуваним цінні професійно-технічні навички, а мусульман відвертають від екстремізму.

Китай відкидає дані, наведені в публікації ICIJ, назвавши їх «чистою підробкою та фейковими новинами».

Раніше в листопаді 2019 року організація «Національний рух пробудження Схіного Туркестану», базована у Вашингтоні, заявила, що встановила місцерозташування близько 500 таборів та в’язниць, які Китай підтримує у межах масової програми інтернування уйгурської етнічної меншини.

За оцінками ООН в 2018 році, близько 1 мільйона уйгурів та інших тюркомовних корінних жителів Сіньцзяну, переважно мусульман, утримують у так званих «контрекстремістських центрах» у цій провінції. Мільйони, за повідомленнями, перебувають у таборах перевиховання.

Пекін заявляє, що місця утримання є «професійно-технічними» закладами, а їхня мета – навчання та розвиток робочих навичок.

XS
SM
MD
LG