Доступність посилання

ТОП новини

Російський патріарх засудив спроби «відірвати» УПЦ від Московського патріархату


Московський патріарх Кирило: Російська православна церква ніколи не відмовиться від своєї дніпровської хрестильної купелі
Московський патріарх Кирило: Російська православна церква ніколи не відмовиться від своєї дніпровської хрестильної купелі

Спроби «відірвати» Українську православну церкву від Московського патріархату можуть призвести до катастрофи, заявив патріарх Московський Кирило.

«Російська православна церква, ґрунтуючись на непорушних священних канонах і незаперечних документальних свідченнях, ніколи не відмовиться від своєї дніпровської хрестильної купелі, від традиції, що йде від святого рівноапостольного князя Володимира. Спроби штучно відірвати Українську православну церкву від Московського патріархату здатні привести до катастрофи загальноправославного масштабу», – заявив патріарх.

У ці дні відзначається 1030-річчя Хрещення Руси-України. 27 липня президент України Петро Порошенко під час зустрічі з посланцем Вселенського патріарха Варфоломія в Києві заявив, що Україна очікує на томос про автокефалію української православної церкви.

Читайте також – 1030-річчя Хрещення Русі-України: чому ще немає томосу?

Президент України 17 квітня на екстреній зустрічі з головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенського патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет «материнської церкви» щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу) українській православній помісній церкві. 19 квітня парламент підтримав це звернення.

Українська православна церква Київського патріархату заявила, що «підтримує всі зусилля, спрямовані для подолання існуючого церковного розділення». За інформацією представників церкви, «зараз, як ніколи раніше, є всі підстави сподіватись на позитивне рішення» вселенського патріарха Варфоломія.

Водночас в Українській православній церкві (Московського патріархату) вважають, що немає підстав для визнання вселенським патріархом Варфоломієм «іншої української церкви».

Відповідно до Конституції, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

1030-річчя Хрещення Русі-України: чому ще немає томосу?

Московський патріархат та угруповання «ЛНР» і «ДНР» виступають проти томосу для України (огляд преси)

Томос для України і спротив Москви. Питання автокефалії вийшло на прямий шлях

Кремль і Московський патріархат ведуть шалену боротьбу, щоб завадити наданню Україні томосу – Філарет

УПЦ (МП) втратить право називатися українською після томосу Константинополя – Філарет

XS
SM
MD
LG