Доступність посилання

ТОП новини

У Зеленського розповіли, коли Китай може долучитись до гарантій безпеки для України


Раніше голова делегації України на переговорах з Росією, народний депутат і голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія наголошував, що Китай є однією з тих країн, від яких для України важливо було б отримати гарантії безпеки
Раніше голова делегації України на переговорах з Росією, народний депутат і голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія наголошував, що Китай є однією з тих країн, від яких для України важливо було б отримати гарантії безпеки

Китай досі не озвувчив готовності долучитись до безпекових гарантій для України, але може зробити це після того, як буде напрацьований «драфт документа». Про це в інтерв'ю «РБК-Україна» заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

«Китай – серйозний гравець на міжнародній арені, у нас найбільший товарообіг з ними. І, я вважаю, і для Китаю, і для України це було б важливо. Але це буде позиція суверенної держави», – зазначив очільник ОП та наголосив, що наразі контакти з Китаєм щодо безпекових гарантій «безумовно є».

Раніше голова делегації України на переговорах з Росією, народний депутат і голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія наголошував, що Китай є однією з тих країн, від яких для України важливо було б отримати гарантії безпеки.

«Для нас важливі «ядерні держави»: Франція, КНР, США. Для нас важливі Британія і Туреччина. В принципі, цих п'яти країн нам буде достатньо для того, щоб рухатися далі... Це – той мінімум, який ми чекаємо, щоб вважати, що це (договір про гарантії безпеки – ред.) – гарна конструкція, щоб захищати Україну від будь-якої майбутньої агресії», – зазначав Арахамія.

Останніми роками Китай і Росія активізували свої двосторонні відносини. Китай не засудив прямо вторгнення Росії в Україну, що викликало занепокоєння у Вашингтоні.

Офіційні особи США попередили, що Китай поширював дезінформацію, яку Росія може використати як привід для нападу на Україну з використанням хімічної або біологічної зброї. Були також повідомлення, що Росія звернулася до Китаю за допомогою, Росія це заперечує.

18 березня, президент США Джо Байден у телефонній розмові з президентом Китаю Сі Цзіньпіном попередив його про «наслідки» будь-якої допомоги Росії.

За повідомленням китайських державних ЗМІ, Сі сказав Байдену, що Пекін і Вашингтон повинні працювати разом заради миру.

«Криза в Україні – це те, чого ми не хочемо бачити», – сказав Сі Байдену, повідомляє китайська державна телекомпанія CCTV.

Сполучені Штати тиснуть на Китай, щоб він не надав Росії підтримки в її вторгненні в Україну.

XS
SM
MD
LG