Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила закон про доброчесне лобіювання


 Законопроєкт підтримали 236 народних депутатів
Законопроєкт підтримали 236 народних депутатів

Парламент України під час пленарного засідання 23 лютого підтримав законопроєкт № 10337 «Про доброчесне лобіювання». За документ у цілому проголосували 236 народних депутатів.

У Верховній Раді зазначили, що закон був розроблений з метою забезпечення правових засад лобіювання в Україні, відповідно до міжнародних норм для «встановлення прозорих механізмів забезпечення діяльності суб’єктів лобіювання і посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування».

«Прийняття закону про лобіювання забезпечить зниження рівня корупціогенних чинників у процесах планування, розроблення і прийняття нормативно-правових актів», – зазначає пресслужба Верховної Ради.

Вказано, що підтримавши цю ініціативу, Україна виконала рекомендацію Європейської комісії і Ради Європи, яка є серед вимог щодо вступу України до ЄС.

Документ має набрати чинності наступного дня після його опублікування, і вводиться в дію через два місяці з дня початку функціонування Реєстру прозорості, але не пізніше ніж 1 січня 2025 року.

Відповідно до закону, лобіювання – це діяльность, що здійснюється з метою впливу на об’єкт лобіювання в комерційних інтересах бенефіціара (за винагороду, що отримується прямо або опосередковано, з оплатою фактичних витрат, необхідних для її здійснення) або у власних комерційних інтересах особи та стосується предмета лобіювання.

Європейська рада 14 грудня минулого року вирішила розпочати переговори про вступ України і Молдови до Європейського союзу, а також надала Грузії статус кандидата в члени ЄС.

У січні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що уряд України домовився з представниками Європейської комісії про початок скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС.

Форум

XS
SM
MD
LG