Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко заявив про завершення поставок російської ядерної зброї до Білорусі


Лукашенко не уточнив, скільки зброї було відправлено і де вона розташована
Лукашенко не уточнив, скільки зброї було відправлено і де вона розташована

Олександр Лукашенко заявив, що Росія завершила поставки ядерної зброї до Білорусі. Як повідомила пресслужба Лукашенка, про це він сказав 25 грудня, відповідаючи на запитання журналістів у рамках саміту ЄАЕС у російському Санкт-Петербурзі.

«Давно. Я ж говорив уже, коли закінчилося постачання. Ще у вересні по-моєму або у жовтні. На початку жовтня остання. Все на своїх місцях у хорошому стані», – сказав він.

Лукашенко не уточнив, скільки зброї було відправлено і де вона розташована.

У березні цього року президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія розмістить тактичну ядерну зброю у Білорусі. За його словами, Росія не передає Білорусі ядерну зброю, а розміщує свою зброю на її території.

У червні Путін заявив, що до Білорусі доставлено перші ядерні боєголовки.

Наприкінці червня Олександр Лукашенко заявив, що «більша частина» російської ядерної зброї, яку планувалося перемістити до Білорусі, вже в країні.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що рішення Росії розмістити ядерну зброю в Білорусі є частиною її кампанії «погроз» і «залякування» сусідніх країн і водночас підкреслює домінування Москви над Мінськом.

НАТО, членом якої є Литва, назвало цей крок «небезпечним і безвідповідальним».

У резолюції, ухваленій 13 вересня, Європарламент назвав Білорусь «державою-сателітом Росії» і висловив стурбованість «нестримним політичним, економічним, військовим і культурним підпорядкуванням Білорусі Москві».

Хоча Мінськ не направив сили для приєднання до війни Росії проти України, він дозволив Кремлю використовувати свою територію як плацдарм для повномасштабного вторгнення, розпочатого в лютому 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG