Доступність посилання

ТОП новини

Речники Лукашенка і Путіна розповіли, про що домовились два президенти


Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін
Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін

Президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін 25 грудня домовилися про нову зустріч до Нового року, дату якої узгодять пізніше. Про це білоруській інформагенції «БелТА» заявила прес-секретар білоруського керівника Наталія Ейсмонт і розповіла, про що глави двох держав говорили під час сьогоднішньої зустрічі.

«Переговори, які відбулися, безумовно, ми можемо назвати конструктивними. Президенти обговорили весь спектр питань нашого спільного порядку денного. Оцінюючи в цілому торгово-економічне співробітництво, в першу чергу як однозначно позитивний момент було відзначено зростання товарообігу. Серед інших найбільш актуальних тем, які обговорювалися сьогодні, були і ціноутворення на газ, робота білоруського нафтопереробного сектора в умовах податкового маневру, що проводить Росія, поставки наших продуктів харчування на російський ринок. Як результат – позиції зближені з усіх питань», – заявила Ейсмонт.

Трохи пізніше інформацію про нову зустріч ще до Нового року підтвердив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Раніше в Москві перший віце-прем'єр і міністр фінансів Росії Антон Силуанов розповів журналістам, що Росія і Білорусь створять робочу групу для підготовки пропозицій щодо інтеграції і вирішення спірних питань.

«У нас ціноутворення на газ – з цим питанням ми повинні визначитися і, починаючи з 2020 року, виробити пропозиції щодо формування цін на цей вид енергії», – цитує Силуанова російське агентство «ТАСС».

Володимир Путін і Олександр Лукашенко 25 грудня провели переговори в Москві. Зустріч, яка відбувался в Кремлі з невеликими перервами і зміною форматів, тривала майже чотири години, повідомляє Білоруська редакція Радіо Свобода.

Напередодні російський віце-прем'єр Антон Силуанов заявив про регулярне порушення митного режиму з боку Білорусі.

«Ми говоримо білоруській стороні, що ви – наш сусід, наш союзник, але останнім часом довіра втрачена. Всі ці розчинники, санкціонка, підакцизні товари, які заповнюють наші ринки», – цитує російського чиновника «ТАСС».

За словами Силуанава, Білорусь не повністю виконує умови союзного договору 1999 року, що передбачає створення єдиної податкової, митної, грошово-кредитної, акцизної, економічної політики. Як приклад він навів відсутність досі єдиної валюти.

У свою чергу Олександр Лукашенко нарікав, що Москва відхилила всі пропозиції Мінська щодо цін на газ і компенсації за «податковий маневр» в нафтової галузі.

Білоруська сторона хоче домогтися від Росії компенсації за «податковий маневр», який призведе до подорожчання нафти для білоруських НПЗ. Мінськ оцінює свої втрати через «податковий маневр» в 2019 році на рівні 383 мільйонів доларів. Однак Силуанов заявив, що Кремль ніяких обіцянок не давав.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв 13 грудня заявив, що Москва готова до подальшого просування в питаннях реалізації проекту союзної держави. Зокрема, до проведення єдиної податкової і тарифної політики, єдиних митних органів, єдиного емісійного центру.

Попри розбіжності, які загострилися в останні місяці, президент Росії перед початком зустрічі сказав, що відносини двох країн «розвиваються досить успішно». Він визнав, що є і проблеми: «Якщо домовимося, то буде зовсім добре».

Лукашенко, у свою чергу, закликав «не тягнути наявні проблеми в новий рік».

Зустрічі лідерів двох країн передували різкі заяви з обох сторін: Лукашенко фактично звинувачував Росію в прагненні підпорядкувати Білорусь, аж до анексії, а російські представники стверджували, що Мінськ хоче зберегти незаслужені торгові преференції. Низка близьких до Кремля ЗМІ і телеграм-каналів при цьому звинувачували Лукашенка і владу Білорусі в прагненні розірвати союзні відносини з Росією і в політиці «білорусизації».

XS
SM
MD
LG