Доступність посилання

ТОП новини

Макрон закликав ЄС «прискорити» допомогу Україні


«У найближчі місяці нам доведеться прискорити масштаби нашої підтримки», – сказав Емманюель Макрон
«У найближчі місяці нам доведеться прискорити масштаби нашої підтримки», – сказав Емманюель Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон закликав європейських лідерів знайти способи «прискорити» допомогу Україні.

«У найближчі місяці нам доведеться прискорити масштаби нашої підтримки», – сказав Макрон у своїй промові 30 січня під час візиту до Швеції. – «Ціна... перемоги Росії занадто висока для всіх нас».

Лідери ЄС зберуться в Брюсселі 1 лютого на засіданні Європейської Ради, де обговорять питання допомоги Україні у зв’язку з наближенням другої річниці війни.

Україна продовжує відбивати широкомасштабні наземні атаки Росії.
Раніше цього ж дня президент України Володимир Зеленський заявив, що з початку року Росія запустила майже 1000 ракет і безпілотників по території України.

«З початку року Росія запустила понад 330 ракет різних типів і приблизно 600 ударних безпілотників по українських містах. Щоб протистояти такому терористичному тиску, потрібен досить потужний повітряний щит. І саме такий повітряний щит ми будуємо з нашими партнерами», – написав він у соцмережі X.

Зеленський додав, щоб протиповітряна оборона та радіоелектронна боротьба – головні пріоритети України.

Читайте також: Франція поставить Україні шість САУ Caesar найближчими тижнями – Умєров

Заява Макрона пролунала на тлі затримки допомоги Заходу Україні. У грудні минулого року лідери ЄС мали намір схвалити надання Україні фінансової підтримки в розмірі 50 мільярдів євро, проте Будапешт заблокував цей пакет допомоги. Лідери ЄС мають повернутися до цього питання на початку лютого.

У США прохання адміністрації Джо Байдена про надання додаткових понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні досі перебуває на розгляді в Конгресі.

Республіканці у Конгресі пов’язують схвалення допомоги Україні з посиленням міграційної політики. Пропоновані адміністрацією компроміси поки що для республіканців неприйнятні.

Форум

XS
SM
MD
LG