Доступність посилання

ТОП новини

Байден знову закликав Конгрес об’єднатися для підтримки України: «весь світ спостерігає»


На думку Джо Байдена, пасивність США лише заохотить інших потенційних агресорів
На думку Джо Байдена, пасивність США лише заохотить інших потенційних агресорів

Президент Сполучених Штатів Джо Байден знову звернувся до Конгресу із закликом погодити надання військової допомоги Україні 7 грудня.

У відеозверненні, оприлюдненому в соцмережах президента, Байден визнає наявність «розбіжностей» всередині США, але закликав залишити їх позаду:

«Дріб’язкова гнівна політична боротьба партій не може перешкоджати нашій відповідальності як провідної нації світу. Весь світ спостерігає. Весь світ дивиться, що зроблять США, Якщо ми не підтримаємо Україну, що зробить решта світу? Що зробить Японія, яка наразі підтримує Україну? Що станеться в рамках G7, що буде з нашими союзниками по НАТО, що вони робитимуть?»

Читайте також: Байден звинуватив республіканців у «політичному шантажі» через провал допомоги Україні

На думку Байдена, пасивність США лише заохотить інших потенційних агресорів. Він закликав Конгрес «вчинити правильно».

«Станьте поруч із народом України, станьте проти тиранії Путіна. Станьте на захист свободи, буквально – станьте на захист свободи. Давайте зробимо це», – додав він.

6 грудня законопроєкт про надання Україні та Ізраїлю нової фінансової допомоги для безпекових потреб був заблокований у Сенаті США через наполягання республіканців на їхніх вимогах про посилення заходів із контролю за імміграцією на кордоні США з Мексикою.

Байден поклав на Республіканську партію відповідальність за провал у Сенаті голосування за розгляд допомоги Україні.

Читайте також: Україна просить США про надання бойових вертольотів і військово-транспортних літаків – Reuters

У перебігу голосування, яке мало б прокласти шлях до початку обговорення законопроєкту, голоси розділилися таким чином – 45 «за» і 48 – «проти», що означає, що виділення пакету у 110,5 мільярдів доларів не змогло отримати 60 необхідних голосів для початку розгляду документа. Саме з цього пакету допомоги понад 60 мільярдів доларів мали б бути виділені для України.

Президент Володимир Зеленський 5 грудня в останній момент скасував свій виступ перед членами американського Сенату. Голова Офісу президента України Андрій Єрмак, виступаючи в Інституті миру США у Вашингтоні, закликав Конгрес якнайшвидше схвалити пакет допомоги Україні. Він заявив, що відстрочка у наданні Києву військової допомоги США підвищує ризик поразки України у війні з Росією.

Форум

XS
SM
MD
LG