Доступність посилання

ТОП новини

Посол Маркарова розповіла, якої техніки для оборони варто очікувати Україні від США у 2022 році


Оксана Маркарова (л) каже, що принаймні американські катери для оборонних цілей Україна цьогоріч має отримати
Оксана Маркарова (л) каже, що принаймні американські катери для оборонних цілей Україна цьогоріч має отримати

Посол України у США Оксана Маркарова у програмі «Суботнє інтерв’ю» на Радіо Свобода заявила, що Україна цьогоріч отримає від США військові катери, зокрема типу «Айленд» і Mark VI.

За її словами, орієнтовно у першому півріччі Вашингтон передасть Україні катер «Айленд», який ще поки перебуває у США.

«Він найближчим часом буде переданий і доставлений. Ми тут дуже активно співпрацюємо... Ми тут трошки залежимо від транспорту, але це точно перший квартал 2022 року», – сказала Маркарова.

Вона зауважила, що у 2022 році запланована відправка Україні також патрульних катерів Mark VI.

Щодо кількості, каже Маркарова: «Зараз це теж в обговоренні».

«Це може бути від трьох і плюс. Ми працюємо над тим, щоб знайти і ресурси, і все інше для того, щоб було більше. Тому що, ще раз, задача – побудувати повноцінну спроможність. Задача – щоб всі наші катери різного типу, бази, а ви знаєте, що Україна будує також корвет, щоб все це об’єдналося в одну спроможність, щоб ми розуміли, що коли ми повністю всі ці питання, разом з тренінгами для наших моряків, запускаємо, то в нас ця ділянка є повністю захищеною», – сказала Маркарова.

У листопаді телеканал CNN з посиланням на обізнані джерела заявляв, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відправлення військових радників і додаткового озброєння в Україну на тлі побоювань через нарощування Росією сил поблизу українського кордону. За даними телеканалу, допомога може передбачати відправлення в Україну протитанкових ракет Javelin, мінометів, системи протиповітряної оборони, зокрема ракет Stinger тощо. Поки офіційної позиції Вашингтона з цього приводу не надходило.

Наразі ж відомо, що, відповідно, до підписаного наприкінці грудня президентом США Джо Байденом, оборонного бюджету США (NDAA) на 2022 фінансовий рік, Україні передбачено 300 мільйонів доларів на Ініціативу сприяння безпеці.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG