Доступність посилання

ТОП новини

Голова MI-6 після нападу на Скрипалів застерігає Росію від прихованої активності


Алекс Янґер застеріг Росію від недооцінки рішучості та можливостей Британії
Алекс Янґер застеріг Росію від недооцінки рішучості та можливостей Британії

Голова британської закордонної розвідки застерігає Росію від прихованої діяльності після отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському місті Солсбері у березні 2018 року.

Керівник Секретної розвідувальної служби Британії (МІ-6) Алекс Янґер під час нечастої публічної промови заявив, що російська держава перебуває в «постійній конфронтації» із Заходом.

«Російська держава використала хімічну зброю воєнного класу на землі Великої Британії… Наша ціль – щоб російська держава дійшла висновку, що незалежно від переваг, які вона думає отримати від активності, вони не варті ризику», – сказав Янґер в Університеті Сент-Ендрюса в Шотландії.

Він застеріг Росію «чи будь-яку іншу державу, яка збирається підірвати наш спосіб життя», від недооцінки рішучості та можливостей Британії.

Водночас Янґер додав, що «ми не прагнемо дестабілізувати Росію».

4 березня в Солсбері нервово-паралітичною речовиною «Новачок» були отруєні колишній полковник ГРУ Росії Сергій Скрипаль та його дочка Юлія. Лондон вважає, що речовина потрапила до Британії з території Росії і покладає провину за отруєння на російську владу. Росія обвинувачення відкидає.

Замах на колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочку в британському Солсбері в березні цього року призвів до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. Близько 30 країн оголосили про висилку російських дипломатів на знак солідарності з Великою Британією. Росія у відповідь почала висилати співробітників західних дипмісій.

Британське слідство ідентифікувало нападників на Сергія Скрипаля як «Олександра Петрова» і «Руслана Боширова». У Лондоні наголосили, що справжні імена підозрюваних можуть відрізнятися від тих, які наведені в їхніх паспортах.

Розслідувальна група Bellingcat виявила, що справжнє ім’я «Олександра Петрова» – Олександр Мішкін. За даними розслідувачів, він отримав медичну освіту в одній з військових академій і є співробітником російської військової розвідки. «Руслан Боширов», за даними розслідувачів – російський розвідник Анатолій Чепіга.

XS
SM
MD
LG