Доступність посилання

ТОП новини

Молдова: на виборах в автономії Гагаузія перемогла проросійська кандидатка


Євгенія Гуцул, партія «Шор»
Євгенія Гуцул, партія «Шор»

На виборах в автономному регіоні Молдови, Гагаузії, перемогла проросійська кандидатка – Євгенія Гуцул від партії «Шор», повідомляє ЦВК автономії.

На виборах башкана (голови автономії) 14 травня Гуцул набрала 27 376 голосів, її суперник Григорій Узун – 24 913 голосів. Перший тур пройшов 30 квітня, за його підсумками у другому пройшли два кандидати: колишній депутат парламенту Молдови 36-річний Григорій Узун та 37-річна юристка Євгенія Гуцул – у першому турі вони набрали 26,4 та 26,47% голосів відповідно.

Проросійська партія «Шор» останнім часом очолює протести проти уряду Молдови, орієнтованого на зближення із Заходом. У середині лютого президентка Мая Санду звинуватила Росію в спробі втручання у внутрішні справи країни: за її версією, план російської влади передбачав вʼїзд громадян Росії, Чорногорії, Білорусі та Сербії до Молдови з метою спроби повалення влади. Росія називає ці звинувачення спробою влади в Кишиневі відвернути увагу від власних провалів в економічній та соціальній сферах.

У вересні 2022 року партія «Шор» заявила про початок безстрокових протестів із вимогою дострокових парламентських та президентських виборів. Президентка Молдови Мая Санду відверто каже, що Шора підтримує Москва. Те, що за основною проросійською партією в Молдові стоїть Кремль, доводили розслідувачі із RISE Moldova та Центру «Досьє».

Лідер партії «Шор» – безнесмен Ілан Шор. 2017 року в Молдові його засудили до 7,5 року позбавлення волі у справі про крадіжку мільярда доларів із трьох молдавських банків. Коли вирок було оскаржено і справу розглядали в апеляційній інстанції, Шор зміг втекти до Ізраїлю. 2020 року Ізраїль відхилив запит на екстрадицію Ілана Шора. 26 жовтня 2022 року США запровадили санкції щодо Шора, тому влада Молдови сподівається на його швидку видачу. У квітні 2023 року Апеляційна палата Кишинева засудила Шора до 15 років позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG