Доступність посилання

ТОП новини

Глава МЗС Британії: найкращий спосіб захистити Молдову від нападу Росії – це захистити Україну


Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі та його молдовський колега Ніку Попеску, 16 березня 2023 року
Глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі та його молдовський колега Ніку Попеску, 16 березня 2023 року

Найкращий спосіб захистити Молдову від нападу Росії – це захистити Україну, заявив 16 березня міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі, повідомляє Reuters.

Клеверлі під час візиту до Молдови також оголосив про надання Британією допомоги в розмірі 10 мільйонів фунтів (12 мільйонів доларів).

2,5-мільйонна держава межує з Україною. Також російські війська розміщені в промосковському сепаратистському Придністров’ї.

Читайте також: Кремль втручатиметься у політику Молдови через газовий шантаж – розслідувачі

Напередодні міністр оборони країни Анатолій Носатий заявив, що Молдова зараз не стикається з «безпосередньою військовою небезпекою», але є об’єктом «гібридної війни, створеної Росією» у спробі «повалити державну владу».

12 березня поліція Молдови заявила про запобігання змові підтримуваних Росією груп людей, які були спеціально навчені, щоб викликати масові заворушення під час протесту в Кишиневі проти нового прозахідного уряду країни. Голова поліції Молдови Віорел Чернаутяну заявив, що агент під прикриттям проник у групи «диверсантів», деяких громадян Росії, яким пообіцяли 10 000 доларів США за організацію «масових заворушень».

Днями розвідувальне співтовариство США заявило, що особи, пов’язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення чинної влади.

Новий прозахідний уряд на чолі з колишнім міністром внутрішніх справ Доріном Речаном обійняв свою посаду в середині лютого в одній із найбідніших країн Європи. Попередня адміністрація була змушена піти з посади після тривалих заворушень і труднощів із сплатою високих цін за російський газ.

XS
SM
MD
LG