Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Москві залишив під арештом журналіста WSJ


Еван Гершкович на засіданні Московського міського суду, 18 квітня 2023 року
Еван Гершкович на засіданні Московського міського суду, 18 квітня 2023 року

Суд у столиці Росії Москві залишив під арештом журналіста американської газети The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого звинувачують у шпигунстві.

18 квітня Московський міський суд розглянув апеляцію на арешт журналіста.

«Ухвалу суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту залишити без змін, у зв’язку з чим апеляційна скарга сторони захисту не підлягає задоволенню», – повідомили в суді, не надавши додаткових пояснень.

31-річного американського репортера заарештували до 29 травня, його утримують у СІЗО «Лефортово». На розгляд апеляції прибула посол країни Лінн Трейсі, яка нещодавно відвідувала його в ізоляторі.

Незадовго до початку засідання суду уральські ЗМІ повідомили про затримання ФСБ в російському Єкатеринбурзі активіста Ярослава Ширшикова, який 30 березня першим розповів про затримання журналіста. Його подруга розповіла газеті «Вечірні відомості», що у їхньому будинку пройшов обшук. Співробітник ФСБ заявив їй, що Ширшикова не затримано, а «доставлено на бесіду».

Гершковича затримали 29 березня в Єкатеринбурзі. Суд звинуватив його у шпигунстві і помістив під арешт на два місяці.

Російське слідство стверджує, що Гершкович збирав на замовлення США секретні відомості про одне з підприємств військово-промислового комплексу, яке саме – не повідомляється, матеріали справи засекречені. Кремль заявив, що щодо Гершковича є докази, але не уточнив, які саме.

Держдепартамент США визнав журналіста «неправомірно затриманим» Росією. Цей статус еквівалентний статусу заручника – Вашингтон раніше вносив Росію до списку країн, де існує загроза захоплення громадян США державою.

Гершковичу загрожує до 20 років ув’язнення. Багато експертів припускають, що журналіста хочуть обміняти на одного з громадян Росії, раніше заарештованих за аналогічною статтею у країнах Заходу.

XS
SM
MD
LG