Доступність посилання

ТОП новини

Мовний омбудсмен прокоментував відмову таксиста обслуговувати пасажирок українською


Тарас Кремінь заявив, що готує звернення до правоохоронців
Тарас Кремінь заявив, що готує звернення до правоохоронців

Водій таксі має понести покарання за відмову обслуговувати пасажирів українською мовою – про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь 26 жовтня.

За його словами, він готує звернення до правоохоронців.

«Зараз ми готуємо звернення до відповідних органів, зокрема, до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності», – йдеться в коментарі Креміня.

Він стверджує, що водій таксі порушив статтю закону України про захист української мови як державної, за якою українська є мовою обслуговування споживачів за замовчуванням.

Кремінь додав, що це адміністративне порушення, яке передбачає штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – на сьогодні це від 3400 до 5100 гривень.

Читайте також: Мовний омбудсмен розпочав перевірку щодо застосування державної мови «Укрзалізницею»

«Протягом 9 місяців 2023 року до Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3 015 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». З них більше від половини – 1 519 – стосуються сфери обслуговування споживачів», – додає мовний омбудсмен.

Раніше в соцмережах поширилося відео, судячи з якого, водій таксі в Києві відмовився спілкуватися з пасажирками на їхню вимогу українською і висадив їх із машини. Сервіс Bolt, через який замовляли таксі, у коментарі «Главкому» заявив, що чоловіка відсторонили від користування платформою.

Відповідно до статті 36-ї закону, послуги у сфері транспорту в Україні мають надаватися державною мовою, також у всіх видах транспорту, вокзалах, аеропортах і портах інформація має бути державною мовою. У разі потреби вона може дублюватися англійською. Мовою у сфері обслуговування пасажирів є державна мова.

27 жовтня відзначатимуть День української писемності та мови. Традиційно до цього свята в Україні та за її межами проводять багато заходів з популяризації української мови, серед яких і Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Форум

XS
SM
MD
LG