Доступність посилання

ТОП новини

До мовного омбудсмена в 2021-му надійшли 3,5 тисячі звернень про порушення мовного закону


Під час акції на підтримку української мови, Запоріжжя, 16 липня 2020 року
Під час акції на підтримку української мови, Запоріжжя, 16 липня 2020 року

До секретаріату уповноваженого із захисту державної мови в 2021 році надійшло 3 574 звернення громадян про порушення законодавства про державну мову, повідомила пресслужба мовного омбудсмена.

«Найбільше звернень надійшло з Києва (557), Харківської (339), Одеської (157), Дніпропетровської (135), Запорізької (94), Донецької (87), Київської (82) та Луганської (80) областей. Найменше порушень виявлено громадянами у Чернівецькій області – 7, Рівненській – 6, Івано-Франківській – 5 і Тернопільській – 5», – йдеться в повідомленні.

Найбільш актуальними і масовими (1044) виявилися повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів і вебсайтів про надання послуг державною мовою, повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 858 звернень стосувалися порушень безпосередньо у сфері обслуговування.

«Досить актуальною залишається тема дотримання мовного законодавства під час розміщення зовнішньої реклами та вивісок. Всього за звітний період надійшло 393 звернення. Впродовж чотирьох кварталів майже в рівній кількості надходили звернення щодо порушення мовного законодавства в органах державної влади і органах місцевого самоврядування. Так, у першому кварталі громадяни повідомили про 71 порушення, у другому – 70, у третьому – 60 та у четвертому про 61», – йдеться в повідомленні.

У третьому кварталі у зв’язку з тим, що з 16 липня набрала чинності стаття мовного закону про обов’язкове демонстрування фільмів державною мовою на телебаченні, «різко збільшилася кількість звернень щодо порушень мовного законодавства у сфері телебачення і радіомовлення – 125, тоді як у першому надійшло 21 звернення, у другому – 19, а у четвертому лише 5».

Всього, за даними секретаріату мовного омбудсмена, за чотири квартали надійшло 171 звернення, в яких порушувалися питання щодо трансляції фільмів недержавною мовою на центральних телеканалах, а також щодо відсутності перекладу державною мовою виступів та інтерв’ю спікерів.

«У сфері надання освітніх послуг у 2021 році громадяни надіслали 157 звернень щодо порушень мовного законодавства окремими педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, вищої освіти Києва – 31, Одеської (17) та Харківської областей (14)», – йдеться в звіті.

Звернення щодо порушення мовного закону можна оформити в електронному вигляді на сайті Уповноваженого із захисту державної мови

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», статті якого впроваджуються поетапно.

16 липня 2021 року набрали чинності норми абзаців 1-3 частини 6 статті 23 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якими визначено, що мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова.

16 січня 2022 року набрала чинності норма мовного закону про видання друкованих ЗМІ в Україні державною мовою.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG