Доступність посилання

ТОП новини

Голови МЗС Альянсу будуть щороку перевіряти прогрес реформ в Україні – заява НАТО


Раніше 11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що члени НАТО узгодили пакет елементів для наближення України до Альянсу
Раніше 11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що члени НАТО узгодили пакет елементів для наближення України до Альянсу

Поступ України на шляху до інтеграції в НАТО «вийшов за рамки потреби» в Плані дій щодо членства – про це йдеться в комюніке Альянсу за підсумками першого дня саміту 11 липня.

Члени НАТО підтверджують намір прийняти Україну до НАТО, заявлене на саміті 2008 року в Бухаресті, зазначаючи, що Україна є «дедалі більш взаємосумісною та політично інтегрованою з Альянсом і добилася значного прогресу на шляху реформ».

Водночас НАТО планує робити огляд прогресу України в досягненні відповідності його стандартам і додаткових демократичних та безпекових реформ.

Читайте також: Резніков: Україна та 11 країн підписали меморандум про навчання українських пілотів на F-16

«Міністри закордонних справ країн НАТО регулярно оцінюватимуть прогрес за допомогою адаптованої Щорічної національної програми. Альянс підтримуватиме Україну у здійсненні цих реформ на її шляху до майбутнього членства. Ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться, а умови будуть виконані», – йдеться в тексті.

Альянс також заявляє про погодження «пакету розширеної політичної та практичної підтримки».

«Ми вирішили створити Раду НАТО-Україна – новий спільний орган, де члени Альянсу та Україна засідають як рівні члени для просування політичного діалогу, взаємодії, співпраці та євроатлантичних прагнень України щодо членства в НАТО. Він забезпечуватиме спільні консультації, ухвалення рішень та діяльність, а також слугуватиме механізмом консультацій у кризових ситуаціях між НАТО та Україною», – додає пресслужба НАТО.

Читайте також: Зеленський у Вільнюсі: Україна зробить НАТО сильнішим

Комюніке повторює підтримку Україні в її протистоянні російській агресії та закликає Росію відвести свої війська з української території.

Раніше 11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що члени НАТО узгодили пакет елементів для наближення України до Альянсу.

Раніше сьогодні Володимир Зеленський назвав «безпрецедентною і абсурдною» відсутність часових рамок для запрошення України в НАТО і для її членства у формулюваннях, які готуються для Вільнюського саміту Альянсу. За його словами, схоже на те, що «немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу».

Москва вкотре виступила проти приєднання України до НАТО. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що це матиме «дуже, дуже негативний» вплив на безпеку Європи, і Москва повинна буде розглянути «тверду» відповідь на те, що він назвав «абсолютною небезпекою і загрозою для країни».

XS
SM
MD
LG