Доступність посилання

ТОП новини

МЗС викликало посла Киргизстану через обхід Росією санкцій


МЗС привернуло увагу дипломата до відповідальності Киргизстану за дотримання міжнародної санкційної політики проти Росії
МЗС привернуло увагу дипломата до відповідальності Киргизстану за дотримання міжнародної санкційної політики проти Росії

Міністерство закордонних справ викликало посла Киргизстану в Україні Ідріса Кадиркулова після повідомлень про отримання Росією товарів подвійного призначення – про це відомство повідомило увечері 20 липня.

Кадиркулова викликали для «отримання пояснень щодо інформації про використання юрисдикції Киргизстану для обходу санкцій проти держави-агресора Росії, зокрема постачання продукції подвійного призначення та високотехнологічних компонентів і виробів, які можуть використовуватися для виготовлення зброї», йдеться в повідомленні.

МЗС привернуло увагу дипломата до відповідальності Киргизстану за дотримання міжнародної санкційної політики проти Росії.

Читайте також: США ввели санкції проти компаній з Росії та Киргизстану після розслідування Радіо Свобода

«Окремо було підкреслено, що реекспорт з території Киргизстану до РФ товарів, які можуть використовуватися для оснащення військової техніки, буде розцінюватися українською стороною як недружні дії, спрямовані на підтримку загарбницької війни Росії проти України», – додає міністерство.

Міністерство закордонних справ Киргизстану і його посольство наразі не коментували виклик.

У червні декілька мовних редакцій Радіо Свобода опублікували спільне розслідування про низку російських та киргизьких компаній, які завозили в Росію через Киргизстан та Казахстан мікрочіпи, телекомунікаційне обладнання та іншу електроніку, згодом виявлену в російських ракетах, танках, гелікоптерах, безпілотниках та радіосистемах, які армія РФ використовує у повномасштабній війні проти України.

Читайте також: Росія дістає деталі для зброї проти України з США і ЄС: чому та як це зупинити

Зокрема, журналісти «Схем» отримали у своє розпорядження список західних електронних компонентів, знайдених у російському озброєнні та допоміжних системах, який був складений українською розвідкою для ЄС. Згодом журналісти киргизької та казахської редакцій Радіо Свобода виявили ці та інші деталі серед масиву даних з митниці цих країн за допомогою міжнародних баз імпорту-експорту ImportGenius та Sinoimex і встановили компанії, які, попри санкції Заходу, продовжували постачати деталі до Росії.

Відповідно до рішення Мінфіну США, будь-які транзакції з компаніями, які потрапили до списку, заборонені.

Сполучені Штати 20 липня запровадили санкції проти низки російських та киргизьких компаній, за допомогою яких в обхід обмежень США та ЄС Росія завозила західне електронне обладнання подвійного призначення.

XS
SM
MD
LG