Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії звільнити Сенцова, якому виповнилося 43 роки


Перфоманс на підтримку Олега Сенцова в Києві, 13 липня 2019 року
Перфоманс на підтримку Олега Сенцова в Києві, 13 липня 2019 року

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії звільнити засудженого кінорежисера Олега Сенцова, якому 13 липня виповнилося 43 роки.

«Сьогодні режисер Олег Сенцов визначає 43-й день народження. Він, незаконно затриманий та засуджений, перебуває в російській в’язниці вже шостий рік. Ми – разом із Олегом і повторюємо вимогу звільнити його», – йдеться в заяві МЗС у Twitter.

Кримського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка разом із ще двома людьми затримали представники російських спецслужб в анексованому Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали понад 100 тисяч людей.

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

XS
SM
MD
LG