Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберґ заявив, що Росія «дорого заплатить» за повторну агресію проти України


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив журналістам у Ризі, що Росія дорого заплатить, якщо знову застосує силу проти України. Він нагадав, що Захід уже вводив проти Кремля економічні, фінансові та політичні санкції.

«Ви можете обговорювати, чи є ймовірність вторгнення – 20 відсотків або 80, це не має значення. Ми маємо бути готовими до гіршого», – зазначив Столтенберґ, нагадавши, що Росія вже робила це.

Державний секретар США Ентоні Блінкен також попередив Москву, що будь-яке поновлення агресії проти України призведе до «серйозних наслідків». Блінкен назвав концентрацію російських військ «незвичною» і додав, що «будь-які дії Росії, спрямовані на ескалацію, викликали б велике занепокоєння Сполучених Штатів».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив іноземним медіа 29 листопада, що Росія стягнула 115 тисяч військових та важке озброєння поблизу кордонів України, в окупованому Криму та на окупованих частинах Луганської та Донецької областей.

Очікується, що учасники саміту в Ризі також розглянуть кризу мігрантів, яка триває на кордонах членів Альянсу з Білоруссю. Міністри закордонних справ також обговорять операції НАТО в Афганістані, аналізуючи отримані уроки, та основний стратегічний документ НАТО, відомий як Стратегічна концепція. Альянс використовуватиме його у вирішенні поточних та нових викликів, йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Нова Стратегічна концепція має бути ухвалена на саміті НАТО в Мадриді в червні 2022 року.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG