Доступність посилання

ТОП новини

Американцю, який втік до Білорусі, у США висунули звинувачення через штурм Капітолію


Раніше в інтерв’ю білоруському державному телебаченню Еван Ньюманн назвав звинувачення проти себе «політичним переслідуванням»
Раніше в інтерв’ю білоруському державному телебаченню Еван Ньюманн назвав звинувачення проти себе «політичним переслідуванням»

Громадянину Сполучених Штатів, який втік до Білорусі, на батьківщині висунули звинувачення у нападі на поліцейських та інших злочинах, пов’язаних із заворушеннями 6 січня в Капітолії США.

Евану Ньюманну 10 грудня у Вашингтоні висунули звинувачення в 14 кримінальних правопорушеннях. Обвинувальний акт доповнює звинувачення, які спочатку містилися в кримінальній справі, відкритій проти 49-річного Ньюманна в березні.

Офіс прокурора у Вашингтоні повідомив, що на момент подання першої скарги Ньюманн вже втік зі Сполучених Штатів і зараз, як вважають, перебуває в Білорусі. Справу розслідує ФБР, на арешт чоловіка вже є ордер, йдеться в заяві.

Читайте також: СБУ не має відомостей про американця-учасника штурму Капітолію, який нібито втік з України до Білорусі

Згідно з обвинуваченням, під час заворушень у Капітолії Ньюманн засунув металеву перегородку в ряд офіцерів і вдарив кількох із них перегородкою і кулаком. У своєму інтерв’ю білоруському державному телебаченню у листопаді Ньюманн відкинув звинувачення, назвавши їх «політичним переслідуванням».

У США немає договору про екстрадицію з Білоруссю. Минулого місяця Державний департамент відмовився коментувати справу, посилаючись на закони про конфіденційність.

Після заворушень понад 700 людей було заарештовано за злочини, пов’язані з порушенням Капітолію США, у тому числі понад 220 осіб, звинувачених у нападі або перешкоджанні діяльності правоохоронних органів.

Читайте також: США: «шаман», який штурмував Капітолій, отримав понад три роки вʼязниці

Державний мовець Білорусі «Білтелерадіокомпанія» оприлюднив 8 листопада уривки інтерв’ю з громадянином США Еваном Ньюманном, який, за його словами, просить політичного притулку через свою участь у заворушеннях біля будівлі Капітолію у Вашингтоні в січні цього року.

Чоловік стверджує, що втік до Європи за порадою адвоката після того, як йому висунули шість звинувачень. Деякий час він перебував у Швейцарії та Італії, потім на чотири місяці поїхав в Україну. У серпні він незаконно перетнув кордон із Білоруссю нібито через те, що помітив за собою стеження СБУ. Служба безпеки України натомість заперечує наявність у неї відомостей про Ньманна.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG