Доступність посилання

ТОП новини

На Харківщині від початку наступу РФ загинуло щонайменше 35 цивільних, 137 поранених – ООН


Пожежники поблизу зруйнованого російським ударом приватного будинку в передмісті Харкова, 21 травня 2024 року
Пожежники поблизу зруйнованого російським ударом приватного будинку в передмісті Харкова, 21 травня 2024 року

Щонайменше 35 цивільних осіб загинули та 137 зазнали поранень у Харківській області після того, як російські збройні сили розпочали наступ 10 травня, каже речниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) Елізабет Тросселл на брифінгу ООН у Женеві.

За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ), «серед загиблих або поранених у північній частині регіону, де бойові дії були найінтенсивнішими, більш ніж половина були віком від 60 років».

За словами Тросселл, «це свідчить про непропорційну кількість літніх людей у прикордонних і прифронтових районах, які в багатьох випадках або не могли, або не бажали залишати свої домівки, навіть в умовах швидкого погіршення безпекової ситуації». Крім того, «численна кількість будинків та інша цивільна інфраструктура були зруйновані».

Тросселл наголосила, що «з 10 травня команди ММПЛУ опитали 90 переселених цивільних осіб і відвідали кілька місць, які зазнали атак».

«Люди, які залишили райони уздовж лінії фронту в Харківській області, розповідали, що їм доводилося днями ховатися в холодних, темних підвалах, без світла під час інтенсивних повітряних бомбардувань, ударів безпілотників і ракет, а також артилерійських обстрілів. Деякі не змогли дістатися укриттів чи навіть потрапити до підвалу. Люди розповідали, що бачили своїх сусідів убитими або пораненими. Дехто казав, що ситуація настільки погана, що вони вирішили ризикнути пройти кілька кілометрів, щоб дістатися до місця евакуації», – зазначила речниця ООН.

Тросселл підкреслила, що «місцева влада та волонтери пішли на серйозний ризик, щоб допомогти вразливим людям дістатися безпечного місця». 16 травня, за даними ООН, «під час спроби вивезти мирних жителів із села Бугаївка постраждали двоє медпрацівників, двоє водіїв швидкої допомоги та місцевий чиновник».

«Багато з евакуйованих із Вовчанська та інших районів прибули до Харкова, який також потерпає від обстрілів. У четвер по Харкову було завдано ракетних ударів, внаслідок яких загинули семеро цивільних осіб, а ще 21 зазнав поранень», – наголосила Тросселл під час брифінгу.

Наголошується, що «свідчення, зібрані Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, підкреслюють руйнівний вплив на цивільне населення внаслідок нещодавньої ескалації бойових дій уздовж лінії фронту в Харківській області, під час якої російські збройні сили захопили контроль над кількома селами».

13 травня дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ заявив, що щонайменше 1 993 дитини в Україні були вбиті або поранені з моменту повномасштабного вторгнення Росії. В середньому це дві дитини щодня, заявили у фонді. За повідомленням, це цифри, які змогла перевірити ООН, але справжня кількість, ймовірно, – набагато вища.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні станом на початок квітня верифікувала дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації заявляють, що реальна кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Форум

XS
SM
MD
LG