Доступність посилання

ТОП новини

Грозєв і The Insider будуть розслідувати отруєння дружини Буданова (виправлено)


Начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, генерал- лейтенант Кирило Буданов і його дружина Маріанна Буданова. Київ, 21 січня 2023 року
Начальник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, генерал- лейтенант Кирило Буданов і його дружина Маріанна Буданова. Київ, 21 січня 2023 року

Новина виправлена. У попередній версії йшлося про те, що розслідування буде вести Bellingcat

Журналісти-розслідувачі проведуть власне розслідування отруєння дружини очільника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова – Маріанни. Цю інформацію в коментарі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) підтвердив розслідувач Христо Грозєв.

Він уточнив, що буде проводити розслідування спільно з командою The Insider (інтернет-видання, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях, викритті фальшивих новин і перевірці фактів, засноване журналістом із Росії Романом Доброхотовим, яке зареєстроване в Латвії).

Грозєв пояснив, що з лютого 2023 року не очолює команду Bellingcat, а співпрацює з Bellingcat Productions і займається документальними фільмами за розслідуваннями.

«Я і команда TheIns реально проводимо своє розслідування, але поки немає формального спілкування з ГУР», – сказав розслідувач.

Головний редактор The Insider Роман Доброхотов у коментарі Радіо Свобода заявив, що команда поки що намагається «зрозуміти, що сталося».

«Але загалом, звісно, готові розслідувати, особливо якщо буде співпраця з українського боку. Ми з Христом завжди готові співпрацювати з Bellingcat, просто в даний момент у нас з ними немає спільних розслідувань. Христо – провідний розслідувач The Insider», – додав він.

Раніше про те, що команда журналістів-розслідувачів від Bellingcat взялася за справу отруєння Маріанни Буданової в ефірі Свобода.Ранок повідомив ексочільник ГУР у 2020-2021 роках Віталій Кондратюк.

За його даними, при цьому отруєнні йдеться і про миш’як, і про ртуть, а ці типи отрути є «доступними».

«Використання «Новічка» вимагає певних вмінь і навичок. Чому? Тому що то дуже небезпечна речовина і для того, хто її застосовує. А важкі метали, такі як миш’як і ртуть, вони є доступними. І сьогодні ворог намагається використати всі можливості, які в нього є, щоб дістатися до близького оточення Кирила Буданова», – сказав Кондратюк.

Напередодні про те, що в дружини начальника Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова Маріанни діагностували отруєння важкими металами, спочатку, з посиланням на джерела, повідомили українські медіа, а згодом у коментарі Радіо Свобода це підтвердив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

«Маріанна Олександрівна Буданова справді була отруєна важкими металами. Зараз вона проходить курс лікування, який вже завершується», – сказав Юсов. Більше інформації в ГУР обіцяли оприлюднити згодом.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк у коментарі Радіо Свобода розповів, що, за інформацією, яку він отримав від своїх ексколег у ГУР, окрім Маріанни Буданової, симптоми отруєння дійсно мали декілька співробітників ГУР. Сам факт отруєння «не підлягає сумніву», стверджує Кондратюк. За його інформацією, серед важких металів, що були виявлені в організмі отруєних, був, зокрема, миш’як.

Водночас Кондратюк не зміг відповісти на запитання про те, чи дійсно дружину голови ГУР і співробітників розвідки могли отруїти «через їжу».

Кондратюк також припустив, що дружину Буданова і співробітників ГУР могли отруїти російські спецслужби. Ця версія офіційно не підтверджена. Але колишній очільник ГУР переконаний, що подібне «полювання» на Буданова і його оточення триватиме й надалі.

Форум

XS
SM
MD
LG