Доступність посилання

ТОП новини

Росія: ФСБ затримала трьох імовірних учасників розслідування отруєння Навального


Акція на підтримку російського опозиційного політика Олексія Навального, квітень 2021 року
Акція на підтримку російського опозиційного політика Олексія Навального, квітень 2021 року

Федеральна служба безпеки Росії затримала у Москві трьох людей, яких підозрює у передачі особистих даних своїх співробітників, звинувачених Олексієм Навальним у скоєнні замаху на нього. Про це повідомляють видання Baza та інформаційне агентство ТАСС із посиланням на джерела у правоохоронних органах. Називаються імена затриманих – Петро Катков, Олександр Зеленцов та Ігор Зайцев.

За даними Baza, усі троє працювали у приватному детективному агентстві «Лекс Гранд». На замовлення соратників Навального вони отримали білінги співробітників ФСБ, виходячи з яких стало ясно, що російські спецслужби стежили за Навальним упродовж кількох років і таємно супроводжували його в поїздці, після якої політик знепритомнів і впав у кому.

Як стверджує Baza, Каткову, Зеленцову та Зайцеву висунуто звинувачення у підробці державних документів, завдяки яким детективи змогли отримати білінги в салонах мобільного зв’язку, та порушенні таємниці телефонних переговорів. Затриманим загрожує до чотирьох років позбавлення волі. За даними ЗМІ, вони не знали, чиї телефонні номери «пробивали», і не знали, що фактично допомагають Навальному розслідувати замах на нього.

Раніше кримінальні справи через передачу даних про співробітників ФСБ, які стежили за Навальним, були порушені проти петербурзького поліцейського та співробітника відділу поліції з Самари.

У грудні 2020 року Володимир Путін заявляв, що дані про співробітників ФСБ, що з’явилися в справі Навального, – це робота американських спецслужб. Президент Росії не став заперечувати, що за опозиціонером «доглядали», але на питання про причетність російської влади безпосередньо до замаху відповів: «Хотіли б отруїти – довели б справу до кінця».

Олексія Навального було отруєно 20 серпня 2020 року. Він знепритомнів у літаку з Томська до Москви. Екіпаж здійснив екстрену посадку в Омську, там політика госпіталізували до місцевої лікарні. Через дві доби Навального перевезли на лікування до Німеччини. Експерти Бундесверу, фахівці лабораторій у Франції та Швеції виявили в аналізах опозиціонера отруту з групи «Новичок». США, Велика Британія та країни ЄС вимагали від російської влади провести ретельне розслідування отруєння Навального, проте кримінальну справу в Росії не було порушено.

Пізніше кілька міжнародних видань випустили розслідування, згідно з яким Навального було отруєно групою співробітників ФСБ, які стежили за ним кілька років. Сам опозиціонер оприлюднив в інтернеті запис своєї бесіди з людиною, яка ідентифікована у розслідуванні як співробітник ФСБ Росії Костянтин Кудрявцев. З його розмови з Навальним випливає, що отруйна речовина була нанесена на спідню білизну опозиціонера, яка була в номері томського готелю, де Навальний зупинився. У ФСБ назвали запис телефонної розмови сфабрикованим.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG