Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан звинуватив індійських військових у вбивстві двох цивільних у Кашмірі


Співробітники безпекових служб на вулицях головного міста провінції Кашмір Срінагару, 19 серпня 2019 року
Співробітники безпекових служб на вулицях головного міста провінції Кашмір Срінагару, 19 серпня 2019 року

Уряд Пакистану звинуватив індійську армію в тому, що від її вогню уздовж Лінії контролю в спірному регіоні Кашмір загинули двоє цивільних і ще один зазнав поранень – про це йдеться в заяві пакистанського міністерства закордонних справ 19 серпня.

Згідно з заявою, цивільні загинули внаслідок «неспровокованого порушення режиму припинення вогню» з боку Індії у прикордонному районі. Як зазначають у міністерстві, Ісламабад викликав посла Індії та висловив офіційний протест через численні випадки порушення режиму тиші, які «становлять загрозу для миру в регіоні».

Два з трьох збройних конфліктів, які сталися між Пакистаном та Індією з моменту набуття незалежності від Великої Британії 1947 року, стосувалися контролю над Кашміром.

Читайте також: У Кашмірі тривають сутички протестувальників із поліцією напередодні засідання Ради безпеки ООН​

5 серпня індійський уряд оголосив про намір скасувати особливий статус підконтрольної Індії частині спірного регіону Кашмір, направив туди тисячі військових і зупинив телефонний та інтернет-зв’язок у регіоні.

Пакистан засудив цей крок і назвав його порушенням резолюції ООН. Влада Пакистану вважає, що цей крок, який супроводжувався діями сил безпеки і запровадженням комендантських годин, загрожує міжнародному миру та може призвести до етнічних чисток і геноциду в регіоні, де більшість складають мусульмани.

На тлі протестів у Кашмірі індійський уряд заявив 13 серпня, що полегшує режим у Гімалайському регіоні «поетапно».

Наразі Індія заявляє, що поступово відновлює комунікації та сполучення. Однак військові все ще обмежують рух людей вулицями головного міста провінції Срінагару.

XS
SM
MD
LG