Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський підписав закон про «військовий ПДФО»


Президент Володимир Зеленський 17 листопада підписав законопроєкт №10037 щодо «військового ПДФО (податку на доходи фізичних осіб)»
Президент Володимир Зеленський 17 листопада підписав законопроєкт №10037 щодо «військового ПДФО (податку на доходи фізичних осіб)»

Президент Володимир Зеленський 17 листопада підписав законопроєкт №10037 щодо «військового ПДФО (податку на доходи фізичних осіб)».

На офіційному сайті Верховної Ради йдеться про те, що з 1 жовтня до 31 грудня 2023 року «військовий ПДФО» спрямовують до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Державна служба спецзв’язку та захисту інформації на дрони (13 млрд гривень) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд гривень).

За даними відомства, 1 січня і до 31 грудня року військовий ПДФО розподіляється в таких пропорціях:

  • 45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд гривень);
  • 45% – Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43+ млрд гривень);
  • 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд гривень).

Верховна Рада схвалила урядовий законопроєкт №10037 щодо військового ПДФО. Ці зміни передбачають перенаправлення ПДФО з військових, що сплачується з державного бюджету, на потреби військового часу – на розвиток оборонно-промислового комплексу України.

Відповідно до законодавства, доходи військовослужбовців підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО), і відповідні суми податку утримуються з їхніх заробітних плат. Ці надходження розподілялися у пропорції: 79% (місцеві бюджети), 21% (держбюджет).

У КМУ раніше зауважували, що рішення тимчасово перенаправити отриманий ресурс від військового ПДФО на розвиток ОПК дозволить не розпорошувати бюджетні кошти на непріоритетні під час війни речі.

Форум

XS
SM
MD
LG