Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Молдови попередила про штрафи за носіння «георгіївської стрічки» 9 травня


Президент Росії Володимир Путін із «георгіївською стрічкою», фото ілюстративне
Президент Росії Володимир Путін із «георгіївською стрічкою», фото ілюстративне

Поліція Молдови попередила, що 9 травня громадян штрафуватимуть за носіння «георгіївської стрічки». Про це повідомив голова генерального інспекторату поліції Віорел Чернеуцану. Його слова наводить молдовське видання Newsmaker.

Чернеуцану пояснив, що оскільки Росія використовує цю стрічку як символ агресії проти України, її носіння в Молдові вважається виправданням чи уславленням військової агресії.

Навесні 2022 року парламент Молдови ухвалив закон про штрафи за носіння символів військової агресії, у тому числі «георгіївської стрічки» та символів Z та V. Партія соціалістів тоді звернулася до Конституційного суду, який задовольнив їхню скаргу частково. У суді визнали заборону георгіївської стрічки та символів Z та V конституційною, але тільки якщо їх використовують для виправдання чи прославлення військової агресії чи злочинів проти людяності.

Чернеуцану зазначив, що «георгіївська стрічка» – символ військової агресії на території України, а рішення ухвалили, «відштовхуючись від рекомендацій Венеційської комісії, яка дуже чітко констатувала, що дії влади Молдови виправдані, оскільки демонстрація символів, які використовуються армією РФ у нинішній війні, може створити небезпеку заворушень та загрозу національній безпеці». «Тобто зараз «георгіївська стрічка» – символ військової агресії. Що означає, що в Молдові заборонене виробництво, використання, поширення та носіння цього символу», – сказав він.

«Георгіївська стрічка» – відносно недавній у нинішньому значенні символ російських військових. Її активне використання в XXI столітті повʼязане з бажанням нинішньої російської влади витіснити червоний прапор як символ перемоги у Другій світовій війни. Червоний прапор асоціюється з комуністичною партією, яка частиною пересічних росіян сприймається як альтернатива правлінню Путіна.

В Україні з 2014 року ця стрічка сприймається насамперед як символ російської окупації частини українських регіонів.

XS
SM
MD
LG