Доступність посилання

ТОП новини

Польща посилить східний кордон після прибуття до Білорусі ПВК «Вагнер»


Ярослав Качинський вважає, що ситуація з приходом «вагнерівців» до Білорусі ускладнюється
Ярослав Качинський вважає, що ситуація з приходом «вагнерівців» до Білорусі ускладнюється

Польща посилить свій східний кордон після прибуття до Білорусі ПВК «Вагнер», повідомив ввечері 28 червня польський віцепрем’єр-міністр і голова владної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський. Він сказав про це на екстреному засіданні Комітету Ради міністрів з питань національної безпеки та оборони, повідомляють польські ЗМІ.

«Ми маємо як мінімум потенційно нову ситуацію в Білорусі, присутність там групи «Вагнер». За інформацією, яку ми маємо, там буде приблизно 8 тисяч військових», – сказав він.

Ярослав Качинський вважає, що ситуація з приходом «вагнерівців» до Білорусі ускладнюється, і потенційно вони можуть становити ще більшу загрозу для України, а також для Литви.

Урядовець зазначив, що не має інформації про те, що «вагнерівці» планують напасти на Польщу, однак робота з охороною «має враховувати найгірші сценарії», тому на зустрічі вирішили вжити певних заходів, посиливши кордон із Білоруссю.

Ярослав Качинський не уточнив конкретну кількість техніки і живої сили, які будуть направлені додатково, але пообіцяв, що «підсилення буде дуже серйозним».

Тим часом, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак назвав членів ПВК «Вагнер» «деморалізованими, але водночас небезпечними людьми, оскільки через свою деморалізованість вони не визнають жодних правил».

Напередодні президент Польщі Анджей Дуда заявив, що НАТО має дати дуже рішучу відповідь на розміщення сил ПВК «Вагнер» у Білорусі.

Водночас генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що поки що рано говорити про наслідки переміщення «вагнерівців» до Білорусі, але наголосив, що Альянс готовий захистити себе від будь-якої загрози.

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Олександр Лукашенко повідомив, що Євген Пригожин 27 червня прибув до Білорусі.

XS
SM
MD
LG