Доступність посилання

ТОП новини

Посол США вирушить до Нігеру, попри переворот у цій країні


США та інші країни наполягають на поновленні на посаді президента Мохамеда Базума (л)
США та інші країни наполягають на поновленні на посаді президента Мохамеда Базума (л)

Сполучені Штати заявили 16 серпня, що новий посол невдовзі вирушить до Нігеру і очолит дипломатичні зусилля, спрямовані на припинення державного перевороту.

Кейтлін Фітц-Ґіббон, кар’єрна дипломатка з великим досвідом роботи в Африці, була затверджена Сенатом на посаді посла 27 липня – через день після державного перевороту.

«Ми з нетерпінням чекаємо на прибуття посла Фітц-Ґіббон до Ніамея», — сказала журналістам речник Держдепартаменту Ведант Патель.

Патель додала, що прибуття дипломатки не означає згоду на захоплення влади військовими і що Сполучені Штати все ще наполягають на звільненні та відновленні на посаді президента Мохамеда Базума.

«Це сигнал про продовження участі Сполучених Штатів у цій ситуації. Це не сигнал про будь-які зміни в політиці США», – наголосила Патель.

Фітц-Гіббон поїде до Ніамея, попри наказ про виїзд ненадзвичайного персоналу посольства.

Державний секретар Ентоні Блінкен неодноразово спілкувався з Базумом і регіональними лідерами, а його заступниця Вікторія Нуланд відвідала Ніамей минулого тижня, намагаючись тиснути на військових лідерів.

У березні Блінкен став найвищим чиновником США, який будь-коли відвідував Нігер, Він відзначав важливість цієї країни для військових операцій США та Франції проти джигадистів.

XS
SM
MD
LG