Доступність посилання

ТОП новини

Празький аеропорт не дублюватиме оголошення рейсів в Україну російською мовою


Відтепер всі повідомлення для пасажирів, які прямують до українських міст, будуть лише чеською й англійською мовами
Відтепер всі повідомлення для пасажирів, які прямують до українських міст, будуть лише чеською й англійською мовами

Празький аеропорт імені Вацлава Гавела від 1 лютого обмежив використання російської мови під час оголошення на рейси в Україну.

Відтепер всі повідомлення для пасажирів, які прямують до українських міст, будуть лише чеською й англійською мовами, повідомив на своїй сторінці у фейсбуці посол України в Чехії Євген Перебийніс. Цю інформацію підтвердили також у пресслужбі аеропорту Праги.

«Ми вирішили задовольнити прохання українського посольства в Чехії. Оголошення під час посадки на рейси в Україну більше не дублюватимуться російською мовою», – розповіла українській службі Радіо Свобода прессекретар празького летовища Клара Дівішкова.

Вона також заявила, що найближчим часом в аеропорту планують встановити спеціальну навігаційну систему мовою тих країн, куди прямуються пасажири тих чи інших рейсів. Однак, за її словами, наразі цей проєкт перебуває у стані розробки, тож термін його реалізації поки невідомий.

2 жовтня 2018 року МЗС України спільно з Центром стратегічних комунікацій «StratCom Ukraine» розпочало онлайн-кампанію #CorrectUA (відома ще як #KyivNotKiev).

У міністерстві нагадали Радіо Свобода, що мета кампанії #CorrectUA – позбутися радянської імперської спадщини в міжнародному правописі шляхом коригування вживання українських географічних назв латиницею на основі українського правопису (#BoryspilNotBorispol, #OdesaNotOdessa, #LvivNotLvov).

Під час перебування України в складі СРСР в англомовних засобах інформації закріпилася транслітерація назви української столиці у спосіб, який відповідав російській вимові, тобто Kiev. Українська влада наполягає, що нині правильно передавати назву близько до вимови, властивої українській мові, тобто Kyiv.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG