Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники закликають спецдоповідача ООН втрутитися в ситуацію з тортурами в Білорусі


Один із потерпілих унаслідок влучання гумової кулі, Мінськ, Білорусь, серпень 2020 року
Один із потерпілих унаслідок влучання гумової кулі, Мінськ, Білорусь, серпень 2020 року

Правозахисний центр «Весна», Білоруський Гельсінський комітет, Всесвітня організація проти тортур (OMCT) і Міжнародна федерація за права людини (FIDH) звернулися до спеціального доповідача ООН з тортур з проханням втрутитися в ситуацію в Білорусі в зв’язку з жорстоким придушенням мирних протестів, повідомляє центр «Весна».

Правозахисники нагадують:

– понад 6000 людей були затримані, утримувалися під вартою до 10 діб, їхнє місце перебування не було відомо;

– щонайменше 450 із них були побиті;

– ув’язнених принижували і катували співробітники правоохоронних органів.

У заяві правозахисників ідеться, що факти катувань і жорстокого поводження «є системними, оскільки співробітників правоохоронних органів готували до таких жорстоких репресій проти людей».

З 12 до 20 серпня правозахисники отримали свідчення понад 450 жертв, підтверджені фотографіями та відео. Записано понад 100 відеоінтерв’ю.

Однак, зазначають правозахисники, попри численні і послідовні повідомлення про злочини правоохоронних органів проти мирних демонстрантів, Слідчий комітет не порушив за цими фактами кримінальних справ, не були затримані або звільнені співробітники силових відомств, причетних до цих злочинів.

У зв'язку з цим правозахисники просять спецдоповідача ООН із тортур терміново втрутитися в ситуацію:

– поширити заяву, що засуджує широкомасштабні і систематичні катування і нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження з затриманими в Білорусі;

– закликати до негайного припинення цих порушень;

– закликати уряд Білорусі негайно і ефективно розслідувати всі твердження про катування або жорстоке поводження і притягнути винних до відповідальності;

– відвідати Білорусь з візитом;

– закликати Раду з прав людини скликати спеціальне засідання, щоб з’ясувати факти і обставини порушень прав людини в Білорусі до, під час і після президентських виборів у серпні 2020 року.

Раніше Олександр Лукашенко закликав білорусів «пробачити помилки» білоруських силовиків, які били протестувальників після виборів 9 серпня. «Це ваші люди. Навіть якщо вони десь помилилися, вибачте їх», – сказав він.

Також він стверджує, що 60% фото постраждалих від дій силовиків при розгоні протестів нібито є постановочними.

Експерти міжнародної спільноти iSANS, які отримали на умовах конфіденційності медичні дані про кількість постраждалих від дій силовиків в Білорусі, повідомили про 347 пацієнтів, які зазнали травм як безпосередньо під час придушення протестів, так і в місцях тримання під вартою. Правозахисники наголошують, що «дії силовиків мали патологічно жорстокий і садистський характер».

Серед доставлених зі спецприймальників пацієнтів були 29 жінок і 318 чоловіків. Наймолодшому пацієнту було 16 років, найстаршому – 74 роки. Найчастіше у них були травми від застосування кийків та інших спецзасобів: черепно-мозкові травми різної тяжкості, переломи різних кісток голови і обличчя, а також ребер і великі гематоми.

У Білорусі вже понад два тижні тривають протести з вимогою нових, чесних виборів і припинення насильства над протестувальниками з боку спецпризначенців міліції та інших співробітників силових структур.

XS
SM
MD
LG