Доступність посилання

ТОП новини

Близький до Путіна бізнесмен Ротенберг міг використовувати банк Barclays для обходу санкцій – ВВС


Президент Росії Володимир Путін (л) та бізнесмен Аркадій Ротенберг
Президент Росії Володимир Путін (л) та бізнесмен Аркадій Ротенберг

Близький до президента Росії Володимира Путіна бізнесмен Аркадій Ротенберг, ймовірно, міг використовувати банк Barclays в Лондоні для обходу американських і європейських санкцій, накладених на нього в 2014 році після анексії Криму. Про це повідомляє BBC із посиланням на документи підрозділу з боротьби із фінансовими злочинами (FinCEN) Міністерства фінансів США, які є в розпорядженні журналістів.

Йдеться, зокрема, про звіти стосовно підозрілих транзакцій, з яких випливає, що компанії, бенефіціаром яких, імовірно, є Ротенберг, використовували рахунки в банку Barklays.

Санкції щодо Ротенберга були запроваджені владою США і ЄС в 2014 році. Ротенберг був одним з перших росіян, включених Вашингтоном у санкційні списки, через кілька днів після анексії Криму. Західним банкам заборонено вести з ним будь-яку діяльність.

Як стверджує ВВС, в 2008 році Barclays відкрив рахунок компанії Advantage Alliance. З 2012 по 2016 рік компанія провела через цей рахунок близько 60 мільйонів фунтів стерлінгів (77,5 млн доларів). Багато з транзакцій були здійснені після введення санкцій.

У липні цього року Сенат США звинуватив родину Ротенбергів у тому, що вони таємно купують твори мистецтва, щоб ухилятися від санкцій. Однією з компаній, які брали участь у схемі, за даними сенаторів, була Advantage Alliance. Стверджується, що ця компанія фактично належить Аркадію Ротенбергу і була використана, зокрема, для покупки за 7,5 млн доларів полотна Рене Магрітта в червні 2014 року.

У 2016 році банк почав внутрішнє розслідування і закрив рахунок компанії. З документів, однак, випливає, що до 2017 року залишалися відкритими рахунки інших фірм, також, імовірно, пов’язаних з Ротенбергом, наприклад, Ayrton Development Limited. Сам банк Barclays згодом дійшов висновку, що російський бізнесмен є її власником.

«Ми вважаємо, що ми виконуємо всі зобов’язання, накладені на нас законом і регулюючими органами, включаючи ті, що стосуються санкцій США, – заявили у Barclays. Представники Ротенберга відповіли відмовою на прохання про коментар.

Документи FinCEN отримали журналісти Buzzfeed, які потім передали їх Міжнародному консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ). Їх вивчали журналісти 88 країн. Загалом у файлах FinCEN йдеться про транзакції на суму близько 2 трильйонів доларів, які були здійснені в період з 1999-2017 років. Документи показують, як великі банки, включаючи JP Morgan і Deutsche Bank, допомагали кримінальним мережам по всьому світу переміщати і приховувати гроші. Медіа, що працюють над документами FinCEN, планують в найближчі дні опублікувати більше статей про те, хто іще стоїть за підозрілими фінансовими потоками.

XS
SM
MD
LG