Доступність посилання

ТОП новини

Путін і Трамп обговорили можливість нової ядерної угоди – Білий дім


Володимир Путін (праворуч) і Дональд Трамп під час зустрічі в Гельсінкі, липень 2018 року
Володимир Путін (праворуч) і Дональд Трамп під час зустрічі в Гельсінкі, липень 2018 року

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп і президент Росії Володимир Путін обговорили телефоном ймовірність укладення нової угоди про ядерну зброю, повідомляє Білий дім.

Читайте також: Пентагон планує влітку випробувати крилату ракету із числа заборонених договором про РСМД​

За словами речниці Білого дому Сари Сандерс, Трамп та Путін мали телефонну розмову, в ході якої обговорили можливість укладення нової багатосторонньої угоди щодо ядерної зброї між Сполученими Штатами, Росією і Китаєм або розширення поточної стратегічної російсько-американської ядерної угоди про ракети середньої і малої дальності.

Крім того, російський і американський президенти обговорили протести у Венесуелі та доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера щодо ймовірного втручання Росії у вибори президента США 2016 року. За словами речниці Білого дому, політики погодилися на тому, що розслідування «завершене, втручання не було».

Насправді доповідь спецпрокурора Роберта Мюллера про результати його розслідування підтвердила спільний висновок усіх 16 американських спецслужб, оприлюднений іще восени 2016 року, про втручання Росії у президентські вибори 2016-го у США: розслідування визнало це втручання «широкосяжним і систематичним» і таким, що порушило кримінальне законодавство США.

Читайте також: Помпео і Лавров зустрінуться наступного тижня через Венесуелу

Сандерс також ще раз повторила позицію США щодо про готовність обговорювати «всі варіанти» щодо Венесуели, де Кремль підтримує президента Ніколаса Мадуро, а Вашингтон – опозицію.

2 лютого 2019 року США розпочали 6-місячний процес виходу з договору про РСМД після того, як Вашингтон і НАТО неодноразово звинувачували Москву в порушенні угоди. Росія, яка заперечує ці звинувачення, заявила, що також виходить з договору, який забороняв обом країнам розробляти, виробляти і розгортати крилаті чи балістичні ракети наземного базування з дальністю від 500 до 5500 кілометрів.

XS
SM
MD
LG