Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода вітає рішення ЄСПЛ щодо Седлецької і готує повну скаргу до Суду


Томас Кент: ця справа стосується не лише Седлецької та Радіо Свобода. Мова йде про права журналістів на захист конфіденційність їхніх джерел і про право суспільства вільно отримувати інформацію без цензури
Томас Кент: ця справа стосується не лише Седлецької та Радіо Свобода. Мова йде про права журналістів на захист конфіденційність їхніх джерел і про право суспільства вільно отримувати інформацію без цензури

Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Том Кент вітає рішення Європейського суду з прав людини, який зобов’язав українську владу утриматися від доступу до будь-яких даних від мобільного оператора з телефону журналістки Радіо Свобода, головної редакторки програми «Схеми» Наталки Седлецької.

«Радіо Свобода вітає рішення Європейського суду з права людини у справі головного редактора нашої програми «Схеми» Наталії Седлецької. Ця справа стосується не лише Наталії та Радіо Свобода. Мова йде про права журналістів на захист конфіденційність їхніх джерел і про право суспільства вільно отримувати інформацію без цензури», – сказав Кент.

Він додав, що Радіо Свобода розглядає це рішення як повністю виправдане і у відведений Судом термін подасть повну скаргу до Європейського суду з прав людини для захисту прав своїх журналістів.

«Радіо Свобода буде надавати Європейському суду додаткову інформацію та аргументи на захист нашої журналістки. Рішення Європейського суду з прав людини є чітким сигналом, що переслідування журналістів та втручання в їхню роботу не мають нічого спільного з міжнародними зобов’язаннями України щодо захисту вільної преси, яку український уряд нібито підтримує», – додав Кент.

Він закликав уряд України не отримувати дані з телефону Седлецької, допоки Європейський суд не винесе остаточного рішення.

Том Кент нагадав, що Седлецька працює на Радіо Свобода п’ять років і висловив їй повну підтримку.

«Вона є сміливою та талановитою журналісткою і ми її повністю підтримуємо», – підкреслив президент Радіо Свобода.

Європейський суд з прав людини 18 вересня ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо справи журналістки Радіо Свобода, головного редактора програми «Схеми» Наталки Седлецької та вказав уряду України, що він має «забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених в ухвалі слідчого судді Печерського суду від 27 серпня 2018 року».

18 вересня Апеляційний суд міста Києва фактично зменшив обсяг даних, що їх може отримати слідчий із мобільного телефону журналістки.

Суд в Україні дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

Цьому передувало рішення суду першої інстанції, який дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку.

Слідом із заявами про наступ на свободу слова і засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські та міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи.

XS
SM
MD
LG