Доступність посилання

ТОП новини

У Росії порушили кримінальну справу проти прихильників створення держави народу ерзя


Гасло «Я люблю Росію» в жіночій колонії в Мордовії, фото ілюстративне
Гасло «Я люблю Росію» в жіночій колонії в Мордовії, фото ілюстративне

У російському регіоні Мордовія Федеральна служба безпеки порушила кримінальну справу щодо організації екстремістської спільноти (ст. 282.1 КК) проти прихильників створення незалежної ерзянської держави. Про це пише агенція «РИА Новости» з посиланням на спецслужбу.

За версією ФСБ, у 2020 році співзасновник руху «Вільний Ідель-Урал» Олександр Болькін разом із соратниками з України, США та Росії утворив громадський інститут національних представницьких органів ерзянського народу «Кірдійюр». Його учасники нібито прагнули вийти зі складу Російської Федерації та створити незалежну ерзянську державу Ерзянь Мастор. У фігурантів справи відбулися обшуки, силовики вилучили техніку та паперові носії інформації.

У лютому 2022 року Генпрокуратура Росії включила «Вільний Ідель-Урал» до списку «небажаних організацій». За співпрацю з такою організацією загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

21 жовтня в Мордовії були затримані щонайменше 10 ерзянських активістів. Серед них – 82-річний Кшуманцянь Пірґуж та 89-річний письменник Нуянь Відяз. «Від ерзян вимагають публічного зречення національного руху, засудження його лідерів, беззаперечної підтримки Росії та владного режиму», – пише «Вільний Ідель-Урал».

Ерзя, або ерзяни, – угро-фінський народ, який живе на території Мордовії, Татарстану, а також кількох прилеглих російських областей. На думку влади РФ, ерзя і мокша складають єдиний народ «мордва». Самі ерзяни вважають цю назву образливим прізвиськом.

Форум

XS
SM
MD
LG