Доступність посилання

ТОП новини

Росія частково розблокувала українські порти в Азовському морі – Мінінфраструктури


За словами Володимира Омеляна, на вхід в Азовське море очікують 17 суден, на вихід – одне, ще дев’ять суден стоять біля причалів у портах
За словами Володимира Омеляна, на вхід в Азовське море очікують 17 суден, на вихід – одне, ще дев’ять суден стоять біля причалів у портах

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявляє, що Росія частково розблокувала українські порти в Азовському морі.

«Так, частково розблоковані порти Бердянськ і Маріуполь. Судна здійснюють свій рух на вхід і вихід через Керченську протоку у напрямку українських портів. Судна зупиняються російською стороною, оглядаються, як і раніше, проте частково рух відновлено», – цитує Омеляна прес-служба Мінінфраструктури 4 грудня.

За його словами, на вхід в Азовське море очікують 17 суден, на вихід – одне. Ще дев’ять суден стоять біля причалів у портах.

Міністр заявив, що розблокування українських портів стало можливим завдяки скоординованим діям української влади, жорсткій та однозначній міжнародній реакції, а також увазі з боку іноземних медіа.

Омелян висловив сподівання, що найближчими днями українські порти будуть розблоковані повністю, а наступним кроком стане звільнення українських моряків.

Трохи раніше голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал в інтерв’ю на телеканалі «UATV» повідомив, що в Керченській протоці перебуває близько 170 суден, які очікують на прохід.

Цигикал заявив, що Росія пропускає власні й іноземні судна, які йдуть у російські порти, в першу чергу, і в останню чергу – судна, які прямують в українські порти.

«Йде тиха економічна блокада. Практично режим вони не змінили, тільки ускладнили. Відповідно така кількість суден в маленькій протоці впливає на безпеку судноплавства», – сказав очільник українського прикордонного відомства.

Росія перекидає бойові кораблі в Азовське море
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:36 0:00

28 листопада міністр інфраструктури заявляв, що українські морські порти Маріуполь і Бердянськ фактично заблоковані Росією для заходу і виходу суден. Як повідомляв Омелян, через дії Росії були заблоковані 35 суден.

Це сталося після того, як 25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і 24 членів їхніх екіпажів.

XS
SM
MD
LG