Доступність посилання

ТОП новини

Росія планувала створити «народні республіки» на заході України – СБУ


Організатора та ключових осіб СБУ затримала на початку березня в Івано-Франківській і Хмельницькій областях
Організатора та ключових осіб СБУ затримала на початку березня в Івано-Франківській і Хмельницькій областях

Росія планувала організувати створення так званих «народних республік» у західних регіонах, повідомляє Служба безпеки України 12 квітня.

За повідомленням, один із учасників угруповання пішов на співпрацю зі слідством і розповів, що робота з повалення конституційного ладу почалася влітку 2021 року.

На нього вийшов співробітник російської розвідки, який «заявив про намір створити нове народовладдя в Україні, і якщо чинна влада «сама не піде у відставку», то група перейде до силового сценарію».

«Для захоплення влади угруповання мало завербувати 500 бойовиків, бажано з колишніх військовослужбовців АТО, і забезпечити їх зброєю. Втілення плану мало збігтися в часі з російським повномасштабним вторгненням в Україну, але завдяки роботі СБУ мережу було викрито, а її організатора та ключових осіб – затримано на початку березня в Івано-Франківській і Хмельницькій областях», – повідомляє відомство.

Матеріали щодо організатора угруповання передали до суду.

Читайте також: Суми: СБУ заявляє про викриття колаборанта, який готував «списки» на знищення українців

Один зі спільників визнав свою вину та дав покази на організатора. Матеріали щодо нього скеровано до суду.

Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області 5 березня повідомило, що затримало в регіоні організатора і ключових осіб мережі, яка планувала створення «Федеративної республіки Україна».

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG