Доступність посилання

ТОП новини

Росія «в односторонньому порядку відклала» переговори зі США щодо інспекцій ядерної зброї – Держдепартамент


Засідання мало розпочатися 29 листопада (фото ілюстративне)
Засідання мало розпочатися 29 листопада (фото ілюстративне)

Росія «в односторонньому порядку відклала» переговори зі Сполученими Штатами Америки, спрямовані на відновлення інспекцій щодо ядерної зброї, які мали відбутися в Каїрі, повідомив представник Держдепартаменту США 28 листопада.

Речник заявив, що Вашингтон готовий перенести на якомога раніший термін засідання Двосторонньої консультативної комісії в рамках договору про скорочення ядерних озброєнь New START. Засідання мало розпочатися 29 листопада, повідомляє агентство Reuters.

Раніше цього місяця США і Росія погодилися відновити проведення зустрічей у рамках договору про скорочення ядерних озброєнь New START, які були призупинені ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У серпні Росія призупинила співпрацю з інспекціями в рамках договору, пояснивши це обмеженнями на поїздки, запровадженими через її повномасштабне вторгнення в Україну.

New Start – остання угода про контроль над озброєннями між двома найбільшими ядерними державами світу. СНО-3, також відомий як New START, був підписаний терміном на 10 років у Празі навесні 2010 року. Він вступив в силу 5 лютого 2011 року. Сполучені Штати 3 лютого 2021 року продовжили дію New Start.

СНО-3 передбачає, що кожна зі сторін скорочує свої запаси ядерних боєзарядів до 1550 одиниць, і до 700 одиниць для розгорнутих носіїв – міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників.

XS
SM
MD
LG