Доступність посилання

ТОП новини

Російський суд продовжив термін перебування українця Захтея в центрі тимчасового утримання – КРЦ


Російська ФСБ затримала Андрія Захтея в серпні 2016 року
Російська ФСБ затримала Андрія Захтея в серпні 2016 року

Неклинівський районний суд Ростовської області Росії продовжив термін перебування засудженого у Криму у справі «українських диверсантів», політв’язня Андрія Захтея в центрі тимчасового утримання іноземних громадян на кілька тижнів. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на Кримськотатарський ресурсний центр 12 травня.

За повідомленням, російський адвокат, який представляє інтереси Захтея, оскаржуватиме це рішення суду і вимагатиме негайного його звільнення з центру тимчасового утримання іноземних громадян та передачі третій країні для подальшого повернення на територію України.

Читайте також: Суд у Ростовській області залишив у Росії українців, які підлягають депортації

При цьому російська сторона не розглядає можливість передачі політв’язня Андрія Захтея безпосередньо на територію України через російсько-український кордон, посилаючись на труднощі дипломатичних відносин.

У КРЦ вважають такі дії російської судової влади порушенням міжнародного гуманітарного права.

Міжвідомча комісія Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 9 травня визнала політв’язнем засудженого у Криму у справі «українських диверсантів» Андрія Захтея.

Читайте також: «Черговий злочин проти релігійної свободи». Українська влада про захоплення храму ПЦУ в Сімферополі

8 березня українська Державна міграційна служба відмовила у видачі Андрію Захтею документів на повернення в Україну. Через відсутність консульських зв’язків України з РФ повернення політв’язня можливе лише через треті країни. Дружина Оксана разом із адвокатом звернулися до Латвії – зараз вони чекають на письмове підтвердження від влади країни.

Російська ФСБ затримала Андрія Захтея в серпні 2016 року. Тоді російська спецслужба оголосила про затримання в анексованому Криму групи українських диверсантів, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували у московському СІЗО у Лефортово, після – повернули до Криму. Його, а також ще одного затриманого Євгена Панова звинуватили в плануванні терактів. Захтей підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до 6 років та 6 місяців колонії суворого режиму, а також штрафу 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

XS
SM
MD
LG