Доступність посилання

ТОП новини

Україна офіційно просить віддати на лікування Саакашвілі, якого навмисно катують – Подоляк


Радник керівника ОП зазначив, що за бажанням Грузії може сам особисто приїхати та забрати Саакашвілі
Радник керівника ОП зазначив, що за бажанням Грузії може сам особисто приїхати та забрати Саакашвілі

Україна офіційно звернулась до влади Грузії з проханням віддати їх громадянина та експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі Україні чи будь-якій іншій європейській країні, зазначив радник Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю 1TV.

Він запевнив, передача Саакашвілі Україні не матиме жодних військово-агресивних наслідків з боку Росії.

«Президент України Володимир Зеленський має чітку позицію – на відміну від Росії, ми не втручаємось у суверенні справи інших країн. Ми не даємо жодних порад. Це дуже важливий параметр. На офіційному рівні ми пропонуємо уряду Грузії передати нам Саакашвілі. Я дуже симпатизую Міхеілу. Я поважаю його, бо він є фігурою історичного масштабу», – заявив Подоляк.

Радник керівника Офісу президента також пояснив, що офіційна позиція України наразі полягає в передачі Саакашвілі їм на лікування. Проте, якщо Грузія відмовляється передавати колишнього президента безпосередньо в Україну, тоді його треба перевезти до будь-якої третьої європейської країни, «де можна надати ту медичну допомогу, яку, на жаль, не можна надати в Грузії».

За словами Подоляка, його позиція радикальніша порівняно з офіційною, оскільки він вважає, що «уряд Грузії навмисно хоче ввести Грузію в історію як державу, яка навмисно катувала свого президента у в’язниці».

«Ось так це виглядає для мене. Даю просту пораду, без втручання, говорю їм прямо — представники чинної влади, держави загалом, депутати правлячої партії, тієї партії, яка чомусь так любить Росію, не робіть так, що самі впишете себе в історію Грузії чорними літерами», – сказав Подоляк.

Радник керівника ОП навіть заявив, що за бажанням Грузії може сам особисто приїхати та забрати Саакашвілі.

«Це взагалі не проблема. Я просто хочу зрозуміти їхню мотивацію», – додав він.

22 грудня Тбіліський міський суд розглядав клопотання адвокатів про відстрочку покарання та звільнення за станом здоров'я. Саакашвілі брав участь у цьому засіданні дистанційно.

Міхеіл Саакашвілі, засновник головної опозиційної сили Грузії та президент кавказької країни з 2004 до 2013 року, був у 2018 році заочно засуджений до шести років увʼязнення за звинуваченням у зловживанні службовим становищем. Його ув’язнили в жовтні 2021 року – через кілька днів після таємного повернення з еміграції в Україні. Саакашвілі після затримання кілька разів оголошував голодування.

Адвокати, а також соратники Саакашвілі домагаються відстрочки покарання та відправлення колишнього президента до Європи для лікування.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала його переслідування «очевидною політичною помстою».

XS
SM
MD
LG