Доступність посилання

ТОП новини

Президент Європарламенту підтримав включення західнобалканських країн до ЄС


Розширення Євросоюзу «може мати величезні переваги як для регіону, так і для всієї Європи», впевнений Давід Сассолі
Розширення Євросоюзу «може мати величезні переваги як для регіону, так і для всієї Європи», впевнений Давід Сассолі

Президент Європейського парламенту Давід Сассолі закликав Європейський союз прийняти до свого складу країни Західних Балкан. Цю його заяву цитує 6 червня німецька газета Funke Mediengruppe.

На думку Сассолі, розширення Євросоюзу буде позитивним кроком до миру та процвітання.

«Розширення може мати величезні переваги як для регіону, так і для всієї Європи, та допомогти створити стабільний, квітучий та мирний континент», – вважає європейський високопосадовець.

Водночас, за його словами, те, як швидко ці країни зможуть увійти до блоку, залежить від виконання ними вимог для включення.

Читайте також: Словенія й Хорватія виступають за спільну євроінтеграцію шести країн західних Балкан

«Кожна з цих країн все ще матиме завершити реформи», – сказав Сассолі.

Він додав, що і Європейський Союз повинен виконувати свої обіцянки та визнавати вже наявний прогрес.

ЄС вже веде перемови з Чорногорією та Сербією, Албанія та Північна Македонія є офіційними кандидатами. Північна Македонія у травні отримала підтримку Австрії, Чехії та Словенії для початку переговорів з Євросоюзом.

Наразі Боснія і Герцеговина та Косово вважаються потенційними кандидатами для початку перемов.

Водночас розширення Євросоюзу має кілька вагомих перешкод, деякі з них пов’язані з етнічними розбіжностями і Північнобалканському регіоні. Для включення нової держави-члена потрібна згода всіх вже наявних членів.

У 2020 році Болгарія ветувала переговори ЄС щодо включення Північної Македонії через мовні та історичні суперечки. Минулого місяця Софія заявила, що не ланує відкликати своє вето. Болгарія вимагає від сусідньої країни визнати, що її мова та ідентичність мають болгарське коріння, тоді як Північна Македонія наполягає на тому, що македонська – це окрема південно-слов’янська мова.

Тим часом чимало західних коментаторів закликають Євросоюз пришвидшити переговори щодо розширення, вважаючи членство в блоку способом протидіяти спробам Росії та Китаю розширити вплив у регіоні.

XS
SM
MD
LG