Доступність посилання

ТОП новини

Луценко переконує, що не просив інших даних з телефонів журналісток, крім дати їхнього перебування біля НАБУ


Генеральний прокурор України Юрій Луценко та британський журналіст Стівен Сакур під час панелі на саміті YES 15 вересня
Генеральний прокурор України Юрій Луценко та британський журналіст Стівен Сакур під час панелі на саміті YES 15 вересня

Генеральний прокурор України Юрій Луценко запевняє, що слідство не потребує від оператора мобільного зв’язку жодних даних журналісток Наталки Седлецької та Крістіни Бердинських, окрім дати їхнього перебування в зоні дії вежі мобільного оператора поблизу НАБУ.

Про це генпрокурор заявив на саміті YES 15 вересня у відповідь на запитання британського журналіста Стівена Сакура.

Луценко відповідає на запитання журналіста ВВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Журналіст BBC поцікавився у генпрокурора, чи усвідомлює той, наскільки важливі для демократії є вільні засоби масової інформації, зазначивши, що дії генпрокуратури «насправді є дуже небезпечними для майбутнього незалежної журналістики та сигналом всім журналістам та громадянам в Україні – що журналісти не захищені від системи і ніхто не може по суті довіряти журналісту, що їхні дані не будуть потім розголошені, тому що держава дозволяє подивитись їхні мобільні телефони і дізнатись». «Це недопустимо, це знищує вільні медіа», – вказав Сакур.

«Вони є свідками, і свідками залишаться. Ні їхні з’єднання, ні розмови, ні смс, ніякі інші дані не те, що не будуть розголошені, а навіть не будуть затребувані для ГПУ. Нас цікавить виключно дата імовірного злочину. Це наша робота», – відповів генпрокурор на запитання Стівена Сакура.

«Я гарантую як генеральний прокурор, і якщо я це порушу, можете про це заявити публічно, і вимагати моєї відставки, що ми отримуємо виключно інформацію про дату перебування в соті НАБУ», – також заявив генпрокурор у кулуарах саміту YES під час брифінгу з українськими журналістами.

На запитання, навіщо тоді слідчий пішов та отримав ухвалу суду, яка надає право витребування набагато ширшого масиву даних в оператора за 17 місяців, включно з усією картою переміщень журналісток за цей період, їхніх з’єднань та смс-повідомлень, Луценко відповів: «Для того, щоб надати нам точку геолокації, оператор має використати приблизно 14 параметрів, для того щоб дати нам відповідь. Саме цих 14, в деяких випадках менше, даних суд дозволяє їм, операторам, використати для нашої відповіді. Бо ці дані не є власністю мобільного оператора, і тому вони потребують рішення суду про доступ до цього масиву, по всіх 14 параметрах, але дадуть нам відповідь тільки ту, яку ми потребуємо – про дату знаходження в одній точці геолокації».

Також Луценко підтвердив, що намір отримати ухвалу на доступ до даних був реалізований з його відома.

«Ми потребуємо встановити дату злочину. Якщо свідками цього є журналісти, то в мене не залишається іншого, як звертатися за інформацією про вас. Серед усіх журналістів, які були на «офф рекордз», слідство змогло встановити лише двох журналістів, у тому числі вас, та в тому числі пані Седлецьку», – сказав Луценко, відповідаючи на питання журналістки журналу «Новое Время» Крістіни Бердинських.

Також читайте: Почую кожного: що можуть і чого не можуть робити силовики з вашими даними

11 вересня адвокати Наталки Седлецької подали апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва від 27 серпня 2018 року про дозвіл слідчим ГПУ отримати від провайдера інформацію з телефону головного редактора програми журналістських розслідувань програми «Схеми» Наталки Седлецької.

В ухвалі йдеться про надання доступу слідства до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

Радіо Свобода висловило обурення цією ухвалою. Редакція програми «Схеми» виступила із заявою, в якій засудила тиск на Наталку Седлецьку. Слідом із заявами про наступ на свободу слова і засудженням порушеного права журналістів на захист джерел виступили колеги по цеху, українські та міжнародні організації, серед яких, зокрема, «Репортери без кордонів», нью-йоркський «Комітет із захисту журналістів», Європейська комісія, Парламентська асамблея Ради Європи.

5 вересня журналістка Крістіна Бердинських повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефона.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Прем’єр готовий захистити журналістів – Гройсман прокоментував доступ ГПУ до телефонів розслідувачів​

ГПУ vs журналісти. Пояснюємо суть за хвилину

Почую кожного: що можуть і чого не можуть робити силовики з вашими даними

Луценко покликав Седлецьку на закриту зустріч. Вона запропонувала відкрите інтерв'ю

XS
SM
MD
LG