Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: ГПУ отримала доступ до телефону також і журналістки Бердинських


Крістіна Бердинських
Крістіна Бердинських

Доступ до інформації з телефону Седлецької

Розпочнемо наш огляд з останніх новин про керівника програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької. Генеральний прокурор України Юрій Луценко запросив її на закриту зустріч. «Мета – нібито щоб пояснити, навіщо ГПУ вдалось до такого кроку – зняти інформацію з мого телефону за півтора роки», – написала Седлецька у Facebook. Журналістка запропонувала генпрокурору прийти на відкрите інтерв’ю у прямому ефірі Радіо Свобода. Група народних депутатів в зв’язку з цією ситуація зустрілася з генпрокурором, щоб з’ясувати причини й деталі цього рішення. Журналісти програми «Схеми» підготували 10 запитань до генпрокурора і чекають на них відповідей. У рішенні Печерського суду щодо Седлецької дехто побачив попередження журналістам-розслідувачам. Посольство США в Києві висловило стурбованість рішенням суду та заявило, що воно може негативно вплинути на свободу преси в Україні. Журналістка Крістіна Бердинських також повідомила, що суд надав Генеральній прокуратурі України доступ до інформації і з її телефону.

Генпрокуратура проти журналістки Седлецької. Оцінка експертів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:32 0:00

Депутатська недоторканність

Чи не суперечить положенню про недоторканність депутатів прослуховування їхніх розмов, перегляд листування або відеозйомка цих людей у місцях загального доступу без дозволу Верховної Ради, вирішить Конституційний суд. Сьогодні він почав розгляд відповідного звернення 59 народних обранців. Між тим, днями спікер парламенту Андрій Парубій анонсував розгляд вже під час цієї сесії законопроектів, якими пропонують депутатську недоторканність скасувати. Чи вдасться це зробити, читайте за лінком.

Прорив у розслідуванні нападу на Скрипалів

Проти двох громадян Росії було офіційно висунуто звинувачення у справі про спробу отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії нервово-паралітичною речовиною «Новачок» у південноанглійському місті Солсбері. Британські слідчі зі спеціального антитерористичного підрозділу вважають, що існує достатньо доказів, аби висунути офіційні звинувачення громадянам Росії Олександру Петрову та Руслану Боширову у низці злочинів, поміж яких змова з метою вбивства, володіння і використання нервово-паралітичної речовини «Новачок» попри Конвенцію про заборону хімічної зброї і спричинення серйозної шкоди організму людини.

Далі кілька коротких повідомлень:

Антикорупційний суд

До завершення подачі заявок на конкурс на призначення суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС) залишається менше від десяти днів. Однак, станом на зараз кількість кандидатів менша, ніж кількість вакансій. Так, на посади суддів Вищого антикорупційного суду подалося 28 кандидатів, з яких четверо – в апеляційну інстанцію. Загалом, у новоствореному суді відкриті 27 вакансій суддів Вищого антикорупційного суду та 12 в апеляційній палаті. Чому кандидатів менше, ніж посад – у матеріалі нашої журналістки.

Костел єзуїтів у Львові

Понад 2 мільйони книг, виданих до 1945 року, сім років тому перенесли з колишнього костелу єзуїтів у Львові (нині Гарнізонний храм святих Апостолів Петра і Павла) у фондосховища наукової бібліотеки Василя Стефаника. Ці книжки були вилучені радянською владою із різних ліквідованих українських установ і в радянський час стали недоступними. На сьогодні понад 100 тисяч книг опрацьовані і серед них є унікальні, зокрема з приватних бібліотек графських родин. Більше – в публікації Радіо Свобода.

Каталоги бібліотеки Оссолінських до 1939 року
Каталоги бібліотеки Оссолінських до 1939 року

Якого президента хочуть українці

Останнє соціологічне дослідження показує, що в лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко суттєво зріс рейтинг. Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко припускає, що це пов’язано з її активною рекламною кампанією. Втім, він зазначає, що загальна картина підтримки кандидатів у президенти свідчить про високу ймовірність появи нового кандидата, який здобуде підтримку виборців. Але політолог Олексій Якубін вважає це малоймовірним. Оскільки, за його словами, українці завжди хочуть нових облич, а голосують за старі. Кого ж українці хочуть бачити в президентському кріслі, читайте за посиланням.

Робіть свій вибір обдумано!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG