Доступність посилання

ТОП новини

Венедіктова не доплатила за проживання на державній дачі, оренда якої обійшлась їй утричі дешевше – «Схеми»


Раніше Ірина Венедіктова обіцяла, що внесе доплату, якщо службова перевірка підтвердить занижену вартість оренди
Раніше Ірина Венедіктова обіцяла, що внесе доплату, якщо службова перевірка підтвердить занижену вартість оренди

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вирішила не вносити доплати за проживання у державній резиденції комплексу «Пуща-Водиця» площею майже 700 квадратних метрів, повідомили в Офісі генпрокурора.

Раніше Венедіктова обіцяла, що внесе доплату, якщо службова перевірка підтвердить занижену вартість оренди. Цю заяву вона зробила після того, як журналісти «Схем» (спільний проєкт Радіо Свобода й телеканалу «UA: Перший») оприлюднили офіційно затверджені розрахунки комплексу «Пуща-Водиця», за якими оренда будинків першого класу на території комплексу вартує втричі дорожче, аніж сплачувала генпрокурорка.

Відмову доплатити різницю в Офісі генпрокурора пояснили так: «Жодних додаткових доплат за проживання в державній резиденції Ірина Венедіктова не здійснювала, оскільки орендна плата була сплачена нею відповідно до розрахунку до договору про надання у користування держрезиденції», – повідомили в пресслужбі відомства.

І додали: «Таким чином, місячна плата за користування держрезиденцією повністю узгоджується з арифметичними розрахунками вартості користування 1 кв. м. майна, наданого в користування, та періоду, в який Ірина Венедіктова користувалась ним».

Такої ж логіки дотримуються і у комплексі відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами: «Венедіктовою І.В. сплачувались кошти за проживання у розмірі, передбаченому договорами користування будинком».

Раніше журналісти розповіли, що генпрокурорка сплачує втричі меншу ціну за оренду державної резиденції, ніж встановлену офіційними розрахунками Державного управління справами на 2020 рік, які «Схеми» отримали у своє розпорядження.

Згідно з ними, вартість оренди одного квадратного метра у приміщеннях найвищого класу в комплексі «Пуща-Водиця» складає майже 320 гривень на місяць.

Маєток, в якому мешкала Венедіктова, не лише належить до найбільш облаштованих приміщень на території, а й має статус державної резиденції. Як встановили «Схеми», квадратний метр оренди, судячи з укладеного контракту, коштував Венедіктовій 95 гривень на місяць (64 тисячі гривень за весь будинок щомісячно).

Тобто, підкреслювали журналісти, виходячи з цих розрахунків, генпрокурорка мала би додатково доплачувати щонайменше 152 тисячі гривень на місяць.

Після оприлюднення цієї інформації Ірина Венедіктова пообіцяла розібратись із розрахунками і в разі необхідності доплатити різницю у вартості оренди: «Я попросила надати мені методологію розрахунку орендної плати за використання самого будинку, плати за використання загальних територій і тому подібне. Упевнена, в найближчий час будуть проведені необхідні службові перевірки та, таким чином, отримані відповіді на поставлені питання. Якщо виявиться, що в питанні формування орендної плати не все так однозначно і вона могла бути встановлена на більш високому рівні, я негайно сама за своєю особистою ініціативою внесу необхідну доплату».

Як раніше стало відомо, генеральна прокурорка скористалася секретною постановою Кабінету міністрів від 19 червня за підписом прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, якою були внесені зміни до іншої урядової постанови «Про державні дачі та резиденції», що дозволило користуватися ними не тільки президентові, прем’єр-міністру й голові Верховної Ради України, як це було раніше, але й іншим громадянам «у визначеному суб’єктом управління порядку».

Хоча, як з’ясували журналісти, на практиці скористатися таким правом пересічний громадянин не зможе.

Згідно з договором оренди, який «Схеми» отримали у своє розпорядження, у липні цього року Венедіктова орендувала будинок зі спеціальним статусом державної резиденції в «Пущі-Водиці» загальною площею майже 700 квадратних метрів.

Знімальна група також двічі, вранці 15 і 16 вересня, помічала, як дві автівки Mercedes S-класу виїжджали з території комплексу і прямували в бік центру Києва. Пізніше журналісти зафіксували заїзд цього кортежу до Офісу генпрокурора.

Тоді у дописі у фейсбуці й окремому коментарі «Схемам» у Ірини Венедіктової зазначили, що цей переїзд на державну резиденцію – «тимчасовий захід», пов’язаний із «міркуваннями безпеки».

Згодом журналісти повідомили про переїзд генпрокурорки з родиною у Лісники під Києвом.

XS
SM
MD
LG