Доступність посилання

ТОП новини

За два роки Зеленський 13 разів злітав до Женеви та Тель-Авіва, де мешкає Коломойський – «Схеми»


Від лютого 2017-го Зеленський 13 разів злітав до міст, де мешкає олігарх Коломойський
Від лютого 2017-го Зеленський 13 разів злітав до міст, де мешкає олігарх Коломойський

Протягом двох останніх років Володимир Зеленський щонайменше одинадцять разів літав до Женеви, коли там мешкав олігарх Ігор Коломойський, а після переїзду олігарха в Ізраїль влітку 2018-го Зеленський ще двічі злітав до Тель-Авіва. У кожній другій поїздці Зеленського супроводжував юрист олігарха Андрій Богдан, який зрештою став головним юридичним радником кампанії Зеленського на виборах президента. Про це йдеться у програмі розслідувань «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Так, у Женеву Зеленський літав у лютому, квітні, листопаді та грудні 2017 року, а потім в січні, в лютому (двічі), в березні, в квітні (двічі) та у червні 2018 року. У п’яти з цих поїздок Андрій Богдан летів разом з ним.

Загалом Зеленський щонайменше 11 разів літав до Женеви, коли там мешкав Коломойський
Загалом Зеленський щонайменше 11 разів літав до Женеви, коли там мешкав Коломойський

​Після переїзду Ігоря Коломойського в Ізраїль наприкінці літа 2018 року Зеленський ще двічі злітав у Тель-Авів, теж у супроводі Андрія Богдана – у листопаді та грудні 2018 року, причому під час грудневої поїздки до них також долучився голова партії «Слуга народу» Іван Баканов.

А після переїзду Коломойського до Ізраїлю Зеленський ще двічі літав у Тель-Авів
А після переїзду Коломойського до Ізраїлю Зеленський ще двічі літав у Тель-Авів

​Також журналісти зазначають, що Зеленський протягом цього часу неодноразово літав на приватних літаках разом з бізнес-партнерами олігарха – Геннадієм Боголюбовим, братами Ігорем та Григорієм Суркісами, Тімуром Міндічем.

Олігарх Ігор Коломойський у телефонному коментарі «Схемам» спершу повідомив, що Зеленський справді літав до нього на день народження в Женеву у лютому 2018 року. А на уточнення, чи тоді це була їхня остання зустріч, олігарх додав: «По-моєму, так. Ви коли починаєте, ставите запитання, як слідчий, так я починаю соватися. Ну, може, десь і перетнувся, але чорт його знає. Ну, так цілеспрямованих зустрічей якихось немає. Ну, тим паче, ми ж розуміли, що вже почалася політична історія, тому всі ці зв’язки, що його компрометують, нам не потрібні».

Сам Андрій Богдан відмовився говорити про причини відвідування Женеви і Тель-Авіва у компанії Зеленського, посилаючись на те, що це «його приватне життя».

Отримати пояснення Зеленського про причини частих перельотів у Тель-Авів та Женеву з юристом олігарха не вдалось – останніми днями він не з’являвся на публіці, на дзвінки журналістів не відповідав, а його штаб залишив без відповіді запит «Схем» з проханням про коментар.

31 грудня 2018 року актор та співзасновник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський публічно оголосив, що візьме участь у наступних виборах президента України.

Партія «Слуга народу» була зареєстрована під цією назвою наприкінці 2017 року.

XS
SM
MD
LG