Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба, Єрмак і Сійярто почали переговори «з метою нормалізації українсько-угорських відносин» – МЗС


Візит Петера Сійярта відбувається за кілька днів до саміту ЄС, який пройде цього тижня і буде спрямований на розблокування допомоги Україні
Візит Петера Сійярта відбувається за кілька днів до саміту ЄС, який пройде цього тижня і буде спрямований на розблокування допомоги Україні

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розпочали переговори в Ужгороді, повідомила пресслужба українського МЗС.

За повідомленням, метою переговорів є «нормалізація українсько-угорських відносин».

«Очікується відвертий і конструктивний діалог для налагодження відносин між державами», – додали в Офісі президента.

Віцепрем’єр-міністерка Ольга Стефанішина минулого тижня повідомила Радіо Свобода, що зустріч «буде пов’язана з підготовкою візиту прем’єр-міністра Віктора Орбана» в Україну.

Візит Сійярта відбувається за кілька днів до саміту ЄС, який пройде цього тижня і буде спрямований на розблокування допомоги Україні.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у грудні наклав вето на 50 мільярдів євро допомоги ЄС Києву. Лідери Євросоюзу повернуться до обговорення цього питання на саміті 1 лютого.

Безпосередньо перед початком переговорів в Ужгороді політичний директор офісу угорського премʼєра Балаж Орбан висловив обурення діями функціонерів Євросоюзу, які погрожують зашкодити економіці Угорщини, якщо Будапешт заблокує надання допомоги Україні обсягом 50 мільярдів євро на саміті ЄС 1 лютого.

«Брюссель використовує проти Угорщини шантаж, наче завтра не буде, попри те, що ми запропонували компроміс», – написав у мережі X Балаж Орбан, додавши, що тепер його країна погоджується на допомогу Україні, «якщо будуть додані інші застереження, які дадуть Будапешту можливість змінити свою думку в будь-який момент пізніше».

Форум

XS
SM
MD
LG