Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти встановили, хто командував російською бригадою на знищеній Каховській ГЕС


Командувачем 205-ї окремої мотострілецької «казачої» бригади РФ, яка захопила та контролювала Каховську гідроелектростанцію на момент її руйнації, був 43-річний полковник Роман Тітов із Алтайського краю, а не Едуард Шандура, як вважалося раніше. Про це йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (Радіо Свобода) та агенції «Слідство.Інфо». Журналісти також змогли ідентифікувати низку бійців очолюваної Романом Тітовим бригади, які утримували ГЕС.

Роман Тітов керує 205 окремою мотострілецькою бригадою щонайменше із серпня 2022 року. Саме ця бригада захопила Каховську ГЕС у перший день повномасштабного вторгнення РФ. Журналісти отримали список персонального складу бійців 205 ОМСБр в одному з державних органів оборони України та звірили частину даних за допомогою інших джерелросійських соцмереж, нагородних документів та зв’язались із ними напряму.

Наприклад, додаткове підтвердження зміни командування 205 бригади журналісти знайшли на сторінці школи №16 села Кузьмінське Ставропольського краю в російській соцмережі «Вконтакте». У грудні 2022-го там опублікували лист вдячності школі за підписом командира 205 бригади Романа Тітова.

Полковник Тітов і до того, як очолив бригаду, був відомий українським розвідникам. За даними ГУР, Роман Тітов із березня 2015 року бере «безпосередню участь у злочинній діяльності на території України».

Cторінка Романа Тітова в соцмережі «Одноклассники»
Cторінка Романа Тітова в соцмережі «Одноклассники»

До того, як обійняти посаду командувача 205 ОМСБр, Тітов командував підрозділами, які «до лютого 2016 року на ротаційній основі брали участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України у районах населених пунктів Луганськ та Краснодон».

За інформацією українських розвідників, яку вдалося підтвердити журналістам, Роман Тітов має судимість за перевищення службових повноважень із застосуванням насилля та зброї.

Російський полковник проігнорував надіслані розслідувачами в месенджерах запитання і телефонні дзвінки.

Загалом отриманий журналістами список бійців 205 ОМСБр нараховує майже чотири сотні осіб, які служать у мотострілецьких батальйонах, роті спецзв’язку, гаубичних самохідно-артилерійських дивізіонах, реактивному артилерійському дивізіоні, протитанковому артилерійському дивізіоні, зенітно-ракетному дивізіоні, розвідбатальйоні, інженерно-саперному батальйоні та інших підрозділах 205 бригади.

Розслідувачам вдалося поіменно встановити низку російських військових цієї бригади, які безпосередньо контролювали Каховську ГЕС. У встановленні їхніх осіб стали в пригоді відео, яке на греблі знімали російські пропагандистські медіапопри те, що бійці ховали обличчя в балаклавах. Наприклад, так вдалося ідентифікувати 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним «Грузин», який, судячи з фото в російській соцмережі «Вконтакте», брав активну участь в окупації Херсонщини.

На декількох світлинах Піцхелаурі у військовій формі перебуває безпосередньо на Каховській ГЕС. Як розповіли знайомі окупанта, він і досі залишається в Новій Каховці разом з іншими військовими 205-ї ОМСБр. Від них же стало відомо, що після руйнування греблі Піцхелаурі викликали в Росію на нагородження.

Журналістам також вдалося ідентифікувати нагородженого у грудні 2022 року «Орденом «За отвагу» сержанта інженерно-саперного батальйону 205 ОМСБр Руслана Магомедова.

Нагороджував його заступник командира 205-ї бригади з позивним «Полігон», теж ідентифікований журналістами. Це 36-річний майор Денис Міщенко. Нагородження відбулося поблизу ГЕС у Парку Слави Нової Каховки.

На світанку 6 червня 2023 року стало відомо про часткове руйнування греблі Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві греблі російські окупаційні сили, які захопили, замінували і контролювали гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російська окупаційна влада натомість стверджує, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили греблю Каховської ГЕС.

ООН 18 червня повідомила, що Росія досі не надала їй доступ до окупованих районів Херсонщини, які постраждали внаслідок руйнування греблі Каховської ГЕС.

Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія.

XS
SM
MD
LG